Ga naar de inhoud

Nederlandse topturnsters na bekentenis Beltman: "Geselingen behoren tot verleden"

Sanne Wevers (l, naast zus Lieke Wevers) werd olympisch kampioene op de balk in Rio 2016.

De beste turnsters van Nederland zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat wordt geschetst van het Nederlandse turnen. Dat blijkt uit een verklaring die de Nederlandse selectie maandagavond heeft uitgegeven.

Met die verklaring reageert de huidige top op de bekentenis van turncoach Gerrit Beltman dat hij jaren geleden turnsters heeft mishandeld en vernederd. Beltman heeft ook een aantal jaren in België gewerkt. Afgelopen weekeinde deden turnsters hun verhaal en werden ook andere coaches beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.
     

"De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad", staat in de verklaring.

     

"Als huidige Nationale Oranje Selectie hechten wij er waarde aan om onze reactie te geven. Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat."
     

"De selectie roept de nationale bond op dezelfde manier verder te gaan. "Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden. Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken", schrijven ze.
     

De turnsters zeggen geen oordeel geven over de breedtesport. "Maar we vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen. In een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid vooropstaan."
    

De verklaring is namens onder anderen Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers en Sanne Wevers verstuurd. Sanne Wevers is olympisch kampioen op de balk. Vincent Wevers, de vader van de twee turnsters, werd genoemd als een van de coaches die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Het statement van Wevers en co

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Andere (ex-)turnsters over de wantoestanden