Ga naar de inhoud

Antwerpse fitnesscentra boos over sluiting: "We zijn deel van oplossing"

 di 28 juli 2020 11:35
Zijn de fitnesscentra broeihaarden voor het coronavirus?

In de zwaarst getroffen zones in de provincie Antwerpen moeten ook de fitnesscentra opnieuw de deuren sluiten. De sector is verbolgen over de beslissing van de Antwerpse provinciale crisiscel. "Zonder bijkomende steun komen we dit waarschijnlijk niet te boven."

Door de hevige opstoot van het coronavirus in de provincie Antwerpen worden bijkomende maatregelen genomen: onder meer de fitnessclubs worden uit voorzorg gesloten. 

 

Het gaat om de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst. De volledige lijst van betrokken zaken verschijnt binnenkort in het ministerieel besluit.

"Fitnessclubs zijn deel van de oplossing"

Beroepsvereniging Fitness.be voelt zich geviseerd door de maatregelen. "We weten niet op welke cijfers deze beslissingen gebaseerd zijn", zegt directeur Eric Vandenabeele. "Blijkbaar worden de fitnesscentra gezien als een deel van het probleem, terwijl ze net een deel van de oplossing zijn."

 

"Fitnessclubs nemen, behalve preventieve gezondheidszorg via fitnessactiviteiten, een verantwoorde sociale rol op, maar blijkbaar wordt dit niet erkend."

 

Volgens Fitness.be zijn de weerbaarheid, immuniteit en het fysieke en mentale welzijn waaraan in de clubs wordt gewerkt, "meer dan nodig". Ook het financiële plaatje baart zorgen. "Zonder bijkomende steun komen veel clubs dit waarschijnlijk niet te boven."

 

Ook Gert Van Reckem, coördinator gezond en ethisch sporten van Fitness.be, vindt de sluiting van de fitnesscentra "een stap te ver". "Dit is een voorzet geven om alles weer te sluiten. Fitnesscentra sluiten ze zonder overleg, terwijl in de horeca enkel zaken worden gesloten die zich niet aan de regels houden. Er zullen veel zaken failliet gaan, vrees ik."

Fitnessclubs nemen een verantwoorde sociale rol op, maar blijkbaar wordt dit niet erkend.

Uitbater: "Ik heb vannacht maar 2 uur geslapen"

Erik Defillet, uitbater van Fitopia in de Antwerpse gemeente Edegem, is verbolgen. "Ik stond op het punt om naar huis te gaan, toen ik het nieuws hoorde", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. "Ik ben dan maar even opnieuw binnengegaan om het personeel in te lichten. Ik raakte gewoon niet meer weg, ik heb maar 2 uur geslapen. Dat maalt de hele tijd door ons hoofd."

 

"Wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. En nu, tijdens een gezondheidscrisis, zou dat niet meer belangrijk zijn. Dat begrijpen wij echt niet."

 

Defillet gelooft niet dat er een groot besmettingsrisico is in een fitnesscentrum: "Onze leden volgen perfect alle maatregelen en lopen met mondkapjes rond. Het is onbegrijpelijk."

 

"Tijdens de groepslessen staat iedereen 3 meter uit elkaar en in de zaal wordt de lucht per uur 10 keer ververst. Dat hebben we ooit getest met rookbommetjes. Op 5 minuten tijd is er niks meer van de rook te zien. Die ventilatie werkt dus optimaal."

Wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. En nu, tijdens een gezondheidscrisis, zou dat niet meer belangrijk zijn.

Erik Defillet, fitnessuitbater