Belg Luc Eymael ontslagen in Tanzania na racistische opmerkingen

  Luc Eymael naast de teambus van de Young Africans.

  Luc Eymael is door zijn Tanzaniaanse voetbalclub Young Africans de laan uitgestuurd. De Belgische coach maakte na een match racistische opmerkingen.

  Na een 1-1 gelijkspel tegen Mtibwa in de Tanzaniaanse competitie noemde Eymael de fans van zijn club "apen en honden".  Een geluidsfragment daarvan deed na de match de ronde op de sociale media. "Die fans kennen niks van voetbal", is er te horen. "Ze lijken op apen of honden als ze huilen."

   

  Simon Patrick, de secretaris-generaal van de club, is duidelijk: "Wij zijn erg bedroefd na de oneerlijke en racistische opmerkingen van Luc Eymael. Daarom hebben we vandaag besloten hem te ontslaan. Onze club gelooft in respect, waardigheid en is tegen alle vormen van racisme." Ook de voetbalfederatie van Tanzania onderneemt actie. 

  Onze club gelooft in respect, waardigheid en is tegen alle vormen van racisme.

  Simon Patrick, secretaris-generaal van Young Africans

  Ondertussen heeft de 60-jarige Eymael zelf ook al gereageerd op het incident. Hij biedt zijn excuses aan, maar beweert dat hij enkel slecht gehumeurd was en niet racistisch was. 


  Eymael trainde de Young Africans nog maar enkele maanden. Voordien coachte hij verschillende Afrikaanse teams en ook Belgische clubs in lagere reeksen zoals Lorrain Aarlen, Spy en Hamoir. Voor zijn carrière als coach voetbalde hij onder meer bij Virton, Hasselt en Namen. 


  De competitie in Tanzania eindigde gisteren. Yanga eindigde als tweede net achter de Simba Sports Club (met Belg Sven Vandenbroeck als trainer). Die laatste was vorige maand al zeker van de titel.