Elodie Ouédraogo in Sporza Retro: "Mijn judocoach zag geen judoka in mij"

  Gouden Elodie koos voor een ander gouden moment uit de Belgische sportgeschiedenis.

  In Sporza Retro op Radio 1 waren Elodie Ouédraogo en Jelle Cleymans zondag te gast. Ze mochten in het uitgestrekte sportarchief van de VRT duiken om hun topmomenten uit de sportgeschiedenis te kiezen. Elodie Ouédraogo koos verrassend voor een inspirerend moment uit de judowereld.

  De voormalige sprintster kiest voor de gouden kamp van Ulla Werbrouck op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. "Het was een fantastische wedstrijd en een echt kippenvelmoment. Ik keek naar de kamp thuis met mijn vader. We volgden alle judokampen."

   

  Voor ons land waren de Spelen van 1996 zeer succesvol.  België haalde zes medailles binnen, waarvan vier in het judo. Voor Ouedraogo was dat de vonk die de olympische droom deed aanwakkeren.

   

  "Het was de eerste keer dat ik Belgen medailles zag winnen op de Spelen. Dat heeft me zeker gemotiveerd om ook zelf ooit naar de Olympische Spelen te gaan."

  Ulla Werbrouck wint goud in Atlanta in 1996.

  Van de tatami naar de piste

  Dat een oud-atlete voor een judo-moment kiest lijkt vreemd, maar Ouédraogo heeft er een goede reden voor. "Wat misschien heel weinig mensen weten, is dat ik ook uit het judo kom."


  "Niemand zag echter een judoka in mij, zelfs mijn judotrainer niet. Ik wilde het heel graag doen en heb het drie jaar volgehouden tot de oranje gordel. Het examen voor de groene gordel lukte dan niet."


  "Daarna bracht mijn judocoach subtiel aan dat ik beter zou gaan lopen. Hij zag dat ik goed kon lopen tijdens de opwarming en dat ik fysiek sterk was. Maar de fijne techniek en bewegingen van het judo had ik niet in de vingers."


  De oude judocoach heeft er dus onrechtstreeks voor gezorgd dat er een olympische medaillewinnares in Ouédraogo is opgestaan. "Ik heb alles aan het judo te danken. Ik vind het een heel fascinerende sport. Mijn mond valt altijd open als ik judoka's zie trainen."


  "Bij judo ligt het nog meer dan bij atletiek in de kleine details. Een stokwissel in de estafette kon niet zuiver, maar nog altijd snel verlopen. Een judokamp kan daarentegen beslist worden met millimeters."

  Luister hieronder naar Sporza Retro met Elodie Ouedraogo en Jelle Cleymans