Ga naar de inhoud

Ronde van Burgos heropent wielerseizoen: dit zijn de stevige tegenstanders van Remco Evenepoel

 di 28 juli 2020 07:00
Er verschijnen heel wat ronkende namen aan de start in Burgos.

Voor het peloton is 1 augustus (en de Strade Bianche) al een hele tijd een dag om naar uit te kijken, maar al vanaf vandaag wordt er weer "echt" gekoerst. De Ronde van Burgos krijgt de eer om de tweede helft van het seizoen in gang te duwen. En de Spanjaarden kunnen rekenen op een zeer aantrekkelijk deelnemersveld.

De Vuelta a Burgos heeft geen WorldTour-label en wordt in normale omstandigheden (lees: zonder corona) in de nasleep van de Ronde van Frankrijk en in de aanloop naar de Ronde van Spanje georganiseerd. 

 

Het opwarmertje voor de Vuelta strikt doorgaans slechts een handvol WorldTour-teams, maar de kaarten liggen in dit atypische wielerseizoen helemaal anders.

 

De ploegen stonden te drummen om deel te nemen aan de 5-daagse rittenkoers in Noord-Spanje, waar de renners al wat spanning op hun kuiten kunnen zetten net voor de eerste grote afspraken van het seizoen (die heel snel voor de deur zullen staan).

Eindwinnaars sinds 2009:
2019 Ivan Ramiro Sosa (Col)
2018 Ivan Ramiro Sosa (Col)
2017 Mikel Landa (Spa)
2016 Alberto Contador (Spa)
2015 Rein Taaramäe (Est)
2014 Nairo Quintana (Col)
2013 Nairo Quintana (Col)
2012 Dani Moreno (Spa)
2011 Joaquim Rodriguez (Spa)
2010 Samuel Sanchez (Spa)
2009 Alejandro Valverde (Spa)

Het parcours

Van dinsdag 28 juli tot en met zaterdag 1 augustus krijgt het peloton in Burgos een gevarieerd etappeschema voorgeschoteld. 

 

De eerste etappe zou de snelle mannen moeten kunnen inspireren, maar de finish op de Alto del Castillo zal vooral spek naar de bek zijn van mannen met dat tikkeltje extra punch in de benen.

 

Nadat we op dag 2 heuvels en bergen volledig negeren (en de pure sprinters dus wel aan zet zijn), kiezen we op dag 3 voor een veel kleiner verzet.

 

De Picon Blanco is vaste prik in de Ronde van Burgos en ontbreekt ook dit jaar niet. De gegevens van de slotklim: bijna 8 kilometer aan meer dan 9 procent. De laatste dagwinnaars op de zware col: Mikel Landa, Miguel Angel Lopez en Ivan Ramiro Sosa.

 

De vierde etappe vormt een intermezzo voor de sprinters, al is de slotkilometer behoorlijk verraderlijk. 

 

Op zaterdag 1 augustus valt het doek over deze 5-daagse rittenwedstrijd met de slotetappe naar Lagunas de Neila, de meest bekende col in de streek. Op die Spaanse muur - 5 kilometer aan 10 procent - valt de beslissing over de eindzege.

Rit 1:

Rit 2:

Rit 3:

Rit 4:

Rit 5:

Het deelnemersveld

Door het coronakarakter en de aangepaste ligging op de wielerkalender pronkt de organisatie met een zeer sterk deelnemersveld.

 

Wie zijn de grootste kandidaten op de eindzege? Titelverdediger Ivan Ramiro Sosa krijgt bij Ineos het gezelschap van Richard Carapaz, Bora-Hansgrohe kijkt naar Rafal Majka, Groupama-FDJ verwacht iets van David Gaudu.

 

Mikel Landa test zijn benen voor Bahrein-McLaren, Movistar zet zijn drietand Alejandro Valverde-Enric Mas-Marc Soler nu al in.

 

Jumbo-Visma laat de Tour-kanonnen in Frankrijk en mikt op George Bennett, Fabio Aru voert UAE-Emirates aan en Simon Yates is de leider bij Mitchelton-Scott.

Alejandro Valverde voert een ijzersterk Movistar aan.

Kunnen ook de Belgen een rol spelen in het klassement? Absoluut, want Deceuninck-Quick Step vaardigt Remco Evenepoel af. Het goudhaantje won dit seizoen al de Ronde van San Juan en de Ronde van de Algarve. Gaat hij door op dat elan?

 

Ook Ben Hermans staat op de deelnemerslijst. De klimmer maakt zijn rentree nadat hij na een val in de Tour Down Under meteen in de lappenmand beland was. Hermans was in 2016 2e in het eindklassement in Burgos en werd enkele dagen geleden nog vader.

 

Ook onder meer Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Edward Theuns en Jelle Vanendert verdedigen de Belgische kleuren op Spaans grondgebied.

Remco Evenepoel begint aan zijn voorbereiding op de kampioenschappen en de Giro.

En wat met de snelle mannen, die dus zeker twee keer aan hun trekken zouden moeten komen? Sam Bennett is het speerpunt van Deceuninck-Quick Step.

 

Zijn grootste uitdagers worden Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Mark Cavendish (Bahrein-McLaren), Matteo Trentin (CCC), Fernando Gaviria (UAE-Emirates), Giacomo Nizzolo (NTT) en Matteo Moschetti (Trek-Segafredo).

Fernando Gaviria liep het coronavirus in de UAE Tour op.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dan is er nog... corona

Uiteraard staat ook het coronavirus op de deelnemerslijst in Burgos.

 

De Spaanse regio kent ook een (lichte) opflakkering van het virus, maar de situatie zou er onder controle zijn en zou niet zo zorgwekkend zijn als in bijvoorbeeld Catalonië.

 

De organisatie probeert alles in goeie banen te leiden en heeft een lijvig draaiboek uitgewerkt met maatregelen. In een video roepen de deelnemers alvast op om de wielerwedstrijd thuis voor de buis te volgen.