Evenepoel voor de herstart van zijn seizoen: "Ik sta scherper dan ooit"

  Remco Evenepoel voert zijn team aan in de Ronde van Burgos.

  Remco Evenepoel trapt zijn seizoen opnieuw op gang in de Ronde van Burgos. De Spaanse rittenkoers kan rekenen op een sterk deelnemersveld, maar het goudhaantje van Deceuninck-Quick Step voelt zich goed in zijn vel. "Het is leuk om tegen andere grote namen te koersen, zo kan ik groeien."

  "Het voelt als een eerste schooldag", vertelde Evenepoel in een videopersconferentie aan de vooravond van de Vuelta a Burgos. "Ik heb er veel zin in. Op training loopt alles goed, maar ik sta hier zonder stress aan de start. Mijn echte doelen komen later, dit is echt een voorbereiding. Al zal ik de kans om een rit te winnen, ook niet laten liggen."

   

  De concurrentie voor de komende dagen is niet van de poes met onder anderen Carapaz, titelverdediger Sosa en Majka aan de start. "Het is leuk om tegen zulke mannen te koersen. Ik sta hier aan de start met nog 20 andere favorieten. Dat is goed want alleen zo kan ik beter worden en nog groeien. Mijn team is ook sterk, ik krijg steun van João Almeida en Andrea Bagioli. Voor hen is het ook een goeie test. We zijn een goed trio voor de bergen, denk ik."

   

  Evenepoel heeft alleszins niet stilgezeten tijdens de lange coronapauze. "Het is wel zwaar geweest, maar ik heb geprobeerd om me 100 procent voor te bereiden. Ik denk dat ik beter en gezonder geworden ben. Ik heb vooral mijn voeding verbeterd. Ik heb daar tijdens de lockdown veel over bijgeleerd. Bij een jonge renner kan het gewicht snel fluctueren, dat heb ik nu onder controle. Ik sta scherper dan ooit tevoren."

   

  Over het coronavirus maakt Evenepoel zich voorlopig geen zorgen. "Ik volg alle regels en draag mijn masker altijd, behalve op de fiets of aan tafel. De teams en de organisatie doen hun best om het virus uit het peloton te houden, daarom hoop ik dat de fans dat kunnen respecteren. Soms merk je dat ze blijkbaar al vergeten zijn. Ze komen dan veel te dicht om een foto te nemen. Vandaag ben ik nog een beetje boos geworden op zo iemand. Als mensen willen dat er weer gekoerst wordt, moeten ze de regels volgen."

  Sommige fans lijken de coronaregels al vergeten te zijn. Als ze willen dat er gekoerst wordt, moeten ze de regels volgen

  "Een dankjewel voor de rest van de ploeg is niet veel gevraagd"

  Het grote doel van Evenepoel ligt wat later in het seizoen met de Ronde van Italië. Vincenzo Nibali liet pas nog optekenen dat hij Evenepoel als een van de favorieten ziet. "Dat is een hele eer en dat geeft me ook motivatie. Als hij dat zegt, dan kan dat waar zijn, maar ik doe er zelf nog geen uitspraken over."


  "Ik ben in mijn eerste grote ronde geen favoriet, maar misschien wel een outsider. Je kan niet voorspellen hoe ik me zal voelen in de 3e week. Ik ben uiteraard blij met de lange openingstijdrit. Daar wil ik tijd pakken op de andere klassementsmannen. Dat is de strategie: uithalen in de tijdritten en dan aanklampen bergop. Het is nog afwachten wat ik kan tegen de beste klimmers ter wereld, zoals Carapaz."

   

  "Ik probeer me niet te veel te focussen op wat de buitenwereld zegt. Als ik gezien word als een favoriet, dan is dat zo, maar het zal me niet veranderen. "

   

  Hoe voelt Evenepoel zich als leider van de ploeg? "Ik denk dat je dat in je hebt of niet. Tijdens de race kan ik jongens zeggen wat ze moeten doen, maar naast de fiets ben ik gewoon mezelf. Ik gedraag me niet als een ster. Ik wil mijn ploegmaats net bedanken voor hun werk tijdens de race. Een dankjewel is niet veel gevraagd. Ik hoop dat het team mij als een vriendelijk en dankbaar persoon ziet en dat ze daarom voor mij willen werken in de koers."