"Het water tussen de Pro League en Waasland-Beveren is diep, verzoeningspogingen hielpen niet"

  Speelt Waasland-Beveren volgend seizoen in 1A of 1B? We weten het nog altijd niet.

  Waasland-Beveren hoopt volgend seizoen nog altijd in 1A te kunnen aantreden. Het spande een kort geding aan tegen de Pro League en de voetbalbond, vandaag werd er gepleit door de beide partijen. Sporza-journalist Aster Nzeyimana beleefde de bewogen zitting vanaf de eerste rij.

  "Wij zijn nog altijd een 1A-club"

  Het zou maar een korte zitting worden, deze ochtend in de ondernemingsrechtbank van Dendermonde. Hooguit anderhalf uurtje. 't Is uiteindelijk op een zéér geanimeerde, 3,5 uur durende discussie uitgedraaid tussen één eiser en twee verweerders. Waasland-Beveren aan de ene kant, de Pro League en de Belgische voetbalbond aan de andere kant.

   

  De eis van Waasland-Beveren lijkt complex, als je 'm in zijn volledigheid formuleert, maar is het eigenlijk niet. De club wil au fond dat de uitspraak van het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, gerespecteerd wordt.

   

  Het BAS vernietigde drie weken geleden de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League, genomen op 15 mei, waarbij Waasland-Beveren na 29 speeldagen moest zakken.

   

  Waasland-Beveren baseert z'n argumentatie deels op die nietigverklaring, en zegt: "Wij zijn nog altijd een 1A-club. Evenveel als pakweg Anderlecht, Standard of Moeskroen dat is. De uitgesproken degradatie is nietig."

   

  En dus eisen ze op de Freethiel een kalender mét Waasland-Beveren, omdat ze vooralsnog in 1A zitten. Volgens de reglementen had de kalender in 1A met de huidige ploegen trouwens op 23 juli bekend moeten zijn.

  Grote verbazing

  Het ging er zoals gezegd heel stevig aan toe. De tegenargumentatie van de Pro League wekte regelmatig ergernis op bij de Waaslanders. Zo betoogde de raadsman van de belangenvereniging dat de sportieve logica moet gevolgd worden, en dat de zestiende in de stand dus moet degraderen.

   

  Een competitie met meer dan 16 ploegen zou ook voor een extra zware kalender zorgen, een kalender die nu al - in een EK jaar - bomvol zit. Hij trok ook het spoedeisend karakter van de vordering in twijfel, wat een essentiële vereiste is bij een kort geding. Kortom: wie dacht dat de Pro League zich zo maar gewonnen zou geven, zat goed mis.

   

  En in de andere richting werd er met grote verbazing gereageerd op de dwangsom die uiteindelijk door Waasland-Beveren aan de vordering werd verbonden. De club vraagt een opschorting van de competitie zolang de kalender niet is aangepast, onder verbeurte van een dwangsom van 5 miljoen euro per begonnen wedstrijd.

   

  Een gigantische som, vonden de raadslieden van Pro League én de voetbalbond. Waasland-Beveren argumenteerde dat ze die zo hoog wil omdat de voetbalbond in een vorige zaak borg stond voor een dwangsom van 500.000 euro. Dat gaat het nut van een dwangsom uiteraard voorbij.

  Het water is diep

  Mocht u  het nog niet doorhebben: het water is diep tussen Waasland-Beveren en de Pro League. De voorzitter van de rechtbank moest regelmatig de partijen letterlijk sussen. Scherpe vragen aan de tegenpartij werden steevast aan de overzijde met wat gegiechel onthaald. Bovendien werd de zitting tot twee keer toe onderbroken.

   

  De voorzitter stuurde aan op een verzoeningspoging. Maar dat bleek naïef, want na wat onderling overleg en enkele telefoontjes leverde dat niets op. De tijd van overeenkomen en samen tot een oplossing komen, is duidelijk voorbij.


  Als u nu halverwege deze hopelijk niet te technische uiteenzetting toch bent afgehaakt, neem dan vooral dit mee: ten laatste donderdag volgt de uitspraak. Als Waasland-Beveren gelijk krijgt, en de dwangsom wordt uitgesproken, is dit een serieus zwaard van Damocles boven de Algemene Vergadering komende vrijdag. De bal ligt dan in het kamp van de 23 leden van de Pro League.

   

  Mocht Waasland-Beveren deze zaak verliezen,  is het nog niet geheel duidelijk welke stappen de club precies zal ondernemen. Opnieuw kort geding, opnieuw BAS? Maar dat ze stappen zúllen zetten, lijkt een zekerheid. Advocaat Tom Rombauts verklaarde eind mei al dat ze alle rechtsmiddelen zullen uitputten.

  Aster Nzeyimana