Geen contactsporten meer in provincie Antwerpen, wat met beker- en promotiefinale?

  Wat gebeurt er nu met de Antwerpse voetbalclubs?

  De provincie Antwerpen heeft strengere veiligheidsmaatregelen genomen om een nieuwe uitbraak van het coronavirus in te perken. Die treffen ook heel wat sporters. In de hele provincie zijn individuele contactsporten verboden, ploegsporten zijn verboden voor volwassenen. In de zwaarst getroffen gebieden moeten ook de fitnesscentra sluiten. Het is nog niet duidelijk wat dat kan betekenen voor de beker- en promotiefinale van komend weekend.

  Over hoe er nog gesport kan worden in de rest van het land bestaat er onduidelijkheid, maar in de provincie Antwerpen zijn de verstrengde regels helder. Gouverneur Cathy Berx kondigde aan dat er in de hele provincie een verbod komt op individuele contactsporten.

   

  Ook ploegsporten worden ingeperkt. Dat mag niet meer voor personen die ouder zijn dan 18 jaar. Jeugdsporten kunnen dus wel nog.

   

  Voor wie in de zwaarst getroffen regio woont (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) zijn de regels nog strenger. Daar sluiten ook alle fitnesscentra de deuren.

  Wat betekent dit voor start van de voetbalcompetitie?

  De maatregelen gelden minstens 4 weken en dat roept ook heel wat vragen op voor de twee voetbalmatchen die dit weekend op het programma staan. In de bekerfinale in Brussel moet Antwerp het opnemen tegen Club Brugge. Een dag later zou Beerschot in Leuven moeten voetballen tegen OHL met als inzet promotie naar 1A.

   

  Bij beide clubs klinkt het dat ze zelf nog geen informatie hebben. Antwerp en Beerschot wachten af en hopen morgen op meer duidelijkheid.

   

  "Komt er een uitzondering voor profclubs? Op langere termijn betekent dit natuurlijk dat de competitie niet kan starten, maar op korte termijn kunnen we ook niet meer trainen", vertelt Sven Van den Abbeele van Beerschot.


  Maar ook de start van de competitie komt door de maatregelen mogelijk in gevaar. Die staat gepland op 8 augustus maar ook KV Mechelen en Westerlo vallen onder de nieuwe strengere regels.

   

  De Pro League wil alles morgen grondig bestuderen en doet tot dan geen uitspraken.

  Op langere termijn betekent dit natuurlijk dat de competitie niet kan starten, maar op korte termijn kunnen we ook niet meer trainen.

  Sven Van den Abbeele (Beerschot)