"Annemiek van Vleuten is zo sterk dat er weinig tactiek bij komt kijken"

  Annemiek van Vleuten won voor de coronabreak de Omloop Het Nieuwsblad.

  Annemiek van Vleuten won in 2020 al alle wedstrijden waar ze aan de start kwam. De 37-jarige wereldkampioene is voorlopig een klasse apart. Hoelang duurt haar dominantie nog? Wij vroegen het aan Lieselot Decroix.

  "Ze wordt nog sterker"

  Voor de lockdown won Van Vleuten in de regenboogtrui de Omloop Het Nieuwsblad, na de coronastop mocht ze drie keer de armen in de lucht steken in Spaanse eendagskoersen. Is ze echt te goed voor haar concurrentes? Of is de rest van het pak wat minder?

   

  "Ik vrees dat ze echt zo goed is", is Decroix duidelijk. "Ze gaat enorm professioneel te werk met de beste begeleiders. Ze was al één van de besten de voorbije jaren, nu wordt ze nog sterker."

   

  "De wedstrijden die ze nu won zijn echte klimkoersen die haar op het lijf geschreven zijn. Ze is gewoon zo sterk dat er weinig tactiek bij komt kijken en ze slaagt er dan in om iedereen naar huis te rijden."

   

  Wat maakt Van Vleuten zo uniek? "Ze kent haar lichaam als geen ander en traint heel intensief. 99% van de rensters zou overtraind geraken, mochten ze het aanpakken zoals zij dat doet. Van Vleuten kan heel veel aan en ze weet perfect wat ze doet."

   

  "Dat wil uiteraard niet zeggen dat de rest minder is, zij is gewoon fenomenaal. Als je ziet dat ze gemakkelijk mee kan trainen met de mannen van Mitchelton-Scott en zelfs sneller is op Strava dan veel mannelijke profs, dan zegt dat genoeg."

  Als je ziet dat ze gemakkelijk mee kan trainen met de mannen van Mitchelton-Scott en zelfs sneller is op Strava dan veel mannelijke profs, dan zegt dat genoeg.

  "Geen vloek, maar zegen voor het vrouwenwielrennen"

  Zaterdag is ook bij de vrouwen de Strade Bianche de eerste grote afspraak na de lockdown. Over een topfavoriete moet Decroix niet lang nadenken. "Ik vrees dat ze ook in de Strade Bianche op haar elan zal blijven doorgaan."

   

  "Maar in die wedstrijd speelt geluk een heel grote rol. Er zijn veel factoren die een invloed hebben op het koersverloop, maar uiteindelijk wint de sterkste vrouw toch meestal. Dan kom je snel bij Van Vleuten uit uiteraard."

   

  Is haar dominantie niet slecht voor het vrouwenwielrennen? "Die vraag wordt wel vaker gesteld, maar ik denk het niet. Niemand zit te wachten op een WK waarop de winnares op 150km van het einde vertrekt en met minuten wint (zoals Van Vleuten vorig jaar in Groot-Brittannië, red)."

   

  "Voorspelbaarheid is niet goed. Ze wint nu ook niet met minuten, het is telkens wel nog spannend. In mijn ogen is Van Vleuten een zegen voor het vrouwenwielrennen en geen vloek, net omdat ze een voorbeeld kan zijn voor veel jonge rensters."

   

  "Ze kan zich zo goed focussen en kiest er ook haar wedstrijden uit. Parijs-Roubaix gaat ze bijvoorbeeld niet winnen, dat weet ze zelf ook. Maar op haar domein is ze gewoon outstanding. Van Vleuten is het ultieme voorbeeld van een doorzetter en gaat ook goed om met de media. Absoluut geen grijze muis dus."

  Ze kan zich zo goed focussen en kiest er ook haar wedstrijden uit. Parijs-Roubaix gaat ze bijvoorbeeld niet winnen, dat weet ze zelf ook. Maar op haar domein is ze gewoon outstanding.

  "Van Vleuten is ook op het WK de te kloppen vrouw"

  Ook naar een favoriete voor het WK, dat op een lastig klimparcours wordt gereden in Zwitserland, is het volgens Decroix niet lang zoeken. "Van Vleuten is de te kloppen vrouw, maar gelukkig wint de favoriete niet altijd. Ook Anna van der Breggen komt in haar buurt en wordt steeds beter. Het is nu nog te vroeg om te stellen dat Van Vleuten zichzelf gemakkelijk zal opvolgen als wereldkampioene."

  Van Vleuten kan zichzelf opvolgen in Zwitersland.