Benoot is klaar voor zijn lievelingskoers: "Voelt opnieuw als openingsweekend"

  Tiesj Benoot staat over zes dagen aan de start van de Strade Bianche, zijn favoriete koers. De Belg van Team Sunweb voelt zich klaar voor de herstart van het wielerseizoen. "Het wordt een andere editie dan in maart, de temperaturen zijn helemaal anders."

  Benoot is met zijn ploeg nog op stage in Oostenrijk en reist van daaruit rechtstreeks naar Italië. "We zijn op hoogtestage hier op 2.000 meter", vertelt hij. "De ploeg heeft hier twee maanden een hotel voor zich alleen om aan alle veiligheidsvoorschriften te kunnen voldoen."

   

  "De maatregelen gaan best wel ver. We zijn opgedeeld in bubbels. Ik zit samen met de Tour-ploeg in een bubbel en die ploeg rijdt ook samen de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Dauphiné. We zaten apart aan tafel en sliepen ook alleen op de kamer. Elke bubbel had een ploegleider en een verzorger. Na een training mocht de mecanicien onze fiets dus niet ontsmetten, dat moest de verzorger doen. Het is best bijzonder allemaal."

   

  "We zijn vanochtend getest en woensdag gebeurt dat opnieuw." Heeft Benoot schrik om zijn veilige bubbel te verlaten om opnieuw te gaan koersen? "Neen, ik heb eigenlijk nooit angst gehad voor een besmetting. Ik doe wat mij gevraagd wordt en minimaliseer de risico's. Als het toegelaten is om buiten te komen dan doe ik dat. Als je bang bent om in een peloton te rijden, dan blijf je beter thuis."

  Als je bang bent om in een peloton te rijden, dan blijf je beter thuis.

  "Het wordt een andere editie dan in maart"

  Benoot won de Strade in 2018. Hoe voelt de ex-winnaar zich op dit moment? "Het gaat goed. Ik heb goed getraind en denk wel dat ik goed ben, maar als je al zolang niet meer gekoerst hebt, is het afwachten. De cijfers wijzen in de juiste richting."

   

  "Mijn kansen kan ik echt niet inschatten. Ik heb de andere renners ook al een hele tijd niet meer in actie gezien. Het voelt een beetje alsof het opnieuw het openingsweekend is. Spannend. Ik hoop dat ik kan meedoen voor het podium. Voor winst moet alles samenvallen, maar het zou dom zijn om nu al te zeggen dat het er niet inzit. Ik heb een goede ploeg en heb echt zin om te koersen. Ik voel me goed, maar ik verwacht niets."

   

  "De Strade Bianche is wedstrijd die me het best ligt op dit niveau. Ik ben 4 keer gestart en eindigde al 4 keer vooraan. Maar het wordt een andere editie dan in maart. De temperaturen zijn helemaal anders, dat geeft een extra dimensie."

  Benoot won de Strade in 2018.

  "Het zou ook weer snel gedaan kunnen zijn met koersen"

  Zaterdag begint het profpeloton er dus opnieuw aan, maar de vraag is of het hertekende seizoen ook uitgereden wordt. "Hopelijk. De laatste week hoor je toch weer slechtere berichten uit Europa. Het kan snel veranderen en je kan het niet voorspellen. Het zou ook weer snel gedaan kunnen zijn met koersen."

   

  "Profrenners staan niet boven dergelijke situaties. De maatschappij zou er ook niet mee akkoord gaan als er tijdens een tweede crisis wel nog gekoerst wordt. Bovendien zijn ook positieve gevallen in het peloton niet onmogelijk."


  "Een nieuwe competitiestop zou natuurlijk frustrerend zijn. Maar ik probeer er niet mee bezig te zijn. Je mag nog niet denken dat het seizoen weer stopt na de Tour."