Ondanks biecht wil Gerrit Beltman trainer blijven: "Ik ben een ander persoon nu"

  Gerrit Beltman sprak met NOS over zijn toekomst.

  De Nederlandse turncoach Gerrit Beltman (64) sloeg mea culpa door op te biechten dat hij jonge gymnasten jarenlang vernederde en mishandelde. Toch denkt hij erover om als trainer aan de slag te blijven. "Mijn stijl is 180 graden gedraaid", zegt Beltman bij NOS. 

  Omstreden turncoach wil opnieuw aan de slag: "Ik ben nu een andere persoon"

  "Ik vind zeker dat ik nog trainer mag zijn"

  De biecht van Gerrit Beltman, van 2000 tot 2008 nog actief in België als coach van onder andere Aagje Vanwalleghem, deed de turnwereld op zijn grondvesten daveren. Toch vindt de 64-jarige Nederlander dat hij nog steeds coach zou mogen zijn. 

   

  "Ik ben niet meer wie ik was, dus ik vind zeker dat dat mag" zegt Beltman in een interview met onze Nederlandse collega's van NOS. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nu een ander persoon ben. De afgelopen jaren heb ik geen conflicten meer gehad in mijn omgang met mensen."

   

  "Het zou me geen gewetensproblemen bezorgen. Mijn stijl is nu bijna 180 gedraaid van hoe die vroeger was. Ik probeer nu vooral te luisteren. Ik vind het gewoon een leuk vak en het is fijn om kinderen en jongvolwassenen te helpen."

  Opnieuw coachen zou me geen gewetensproblemen bezorgen.

  Gerrit Beltman

  "Spijtoptant zijn om turnklimaat te veranderen"

  Gerrit Beltman kruipt nu in de rol van spijtoptant. "Als ik zo kan helpen om het turnklimaat wat te veranderen, dan wil ik daar zeker mijn steentje toe bij te dragen."

   

  "Ik weet dat ik niet de enige trainer was die dit gedrag vertoonde en ik heb er moeite mee dat andere namen buiten schot blijven. Ik roep daarom andere coaches op om naar voren te komen. Durf te zeggen wie je was en durf jezelf daarvoor te excuseren."

  Mijn wil was wet. Zo ging het en niet anders.

  Gerrit Beltman

  Excuses aanbieden, dat deed Beltman in het gesprek met NOS zelf ook. "Ik verontschuldig me oprecht voor wat ik heb gedaan. Ik was ervan overtuigd dat ik juist bezig was en ik besef nu pas dat ik trauma's heb aangericht. Daar schaam ik me echt voor."


  "Mijn wil was wet. Zo ging het en niet anders. Als ik alles kon terugdraaien zou ik hulp gevraagd hebben, maar dat heb ik niet gedaan. Er is in die tijd nooit iemand geweest die mij op de vingers is komen tikken. Dat vind ik eigenlijk jammer. Misschien waren mensen bang en durfden ze niets zeggen."

  Nederlands Olympisch Comité: "Mensen met dit op hun kerfstok mogen geen coach meer zijn"

  Beltman zou dus graag actief blijven als trainer. Maar Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF, ziet dat niet gebeuren. Dat vertelde hij op de Nederlandse radio. 

   

  "Ik ben geen rechter, maar het lijkt mij duidelijk dat mensen die dit soort zaken op hun kerfstok hebben niet langer actief mogen zijn in de topsport. Dat mag wat mij betreft wel duidelijk zijn."

  Gerrit Beltman met zijn ex-pupil Aagje Vanwalleghem.

  Lees ook: