"Je kan niet uitsluiten dat twijfel in peloton sluipt door coronasituatie"

  Zaterdag staat de Strade Bianche op het menu.

  De wielrenners hebben gesnakt naar de herstart van het seizoen, maar net nu alles op gang komt, verslechteren de coronacijfers. "Het 100% veilig maken, is op dit moment heel moeilijk, maar we moeten de wielersport wel een kans geven om het te proberen", vindt Staf Scheirlinckx, ex-renner en oprichter van de Belgische wielervakbond.

  Het is aftellen naar zaterdag. Dan wordt met Strade Bianche de eerste grote eendagswedstrijd sinds de coronabreak gereden. Of gooit de heropflakkering van het coronavirus nog roet in het eten?

   

  “Ik denk dat je niet kan uitsluiten dat er twijfel is in het peloton", zegt Scheirlinckx in De Ochtend op Radio 1.  "Alle instanties proberen het natuurlijk zo veilig mogelijk te maken voor de renners, maar dat is niet evident.”

   

  Krijgt Scheirlinckx bij de Belgische wielervakbond momenteel veel vragen van renners? "Niet echt, de renners worden vanuit de ploeg en de internationale vakbond goed geïnformeerd."

   

  "Een wielerpeloton bestaat niet enkel uit wielrenners, maar het is wel duidelijk dat zij het meest blootgesteld worden aan het virus. Het is moeilijk om hen te beschermen, want wat doe je als er een superverspreider in het peloton zit?"

  Het is niet evident om het zo veilig mogelijk te maken voor de renners.

  Staf Scheirlinckx

  "Het 100% veilig maken is momenteel heel moeilijk"

  Durven de coureurs hun ongerustheid wel te uiten? Of neemt hun zin om te koersen de bovenhand?  “Het heeft niet enkel te maken met zin om weer in competitie te kunnen, maar het hele wielergebeuren an sich", denkt Scheirlinckx.

   

  "Je ziet hoe fragiel alles is qua sponsoring en organisatie van wedstrijden. Het is in het belang van de wielersport dat er zo snel mogelijk op een veilige manier aan competitie gedaan kan worden.”

  We moeten de wielersport een kans geven om het te proberen.

  Staf Scheirlinckx

  Het internationale wielrennen trok zich vorige week op gang met een vrouwenkoers in het Baskenland. Maar daar was er heel wat commotie rond ploegen die geen coronatests gedaan hadden. Was er dan geen controle vanuit de UCI?


  "Jawel, er is een platform waarop ploegen zich moeten registreren met het aantal testen dat ze gedaan hebben. Blijkbaar waren er wat registratieproblemen. Het protocol werkt op zich wel tot nu toe, maar de werking van dat platform was nog niet optimaal. Alle begin is moeilijk, maar die problemen zouden nu van de baan moeten zijn."


  "Het 100% veilig maken is op dit moment heel moeilijk. Niemand heeft een glazen bol. We moeten de wielersport wel de kans geven om het te proberen. Maar het is een stap in het onbekende, want je weet op voorhand niet waar er problemen zullen zijn."