Advies voor Veiligheidsraad: "Alle sportwedstrijden achter gesloten deuren"

In het advies wordt ook voorgesteld om indoorsportactiviteiten zoveel mogelijk outdoor te laten doorgaan.

Minister van Sport Ben Weyts heeft vanochtend met het Vlaamse sportveld samengezeten om te bekijken hoe de sector moet omgaan met de stijgende coronacijfers. De Vlaamse sportsector vraagt alvast in een advies aan de Veiligheidsraad om alle sportwedstrijden, zowel bij profs als amateurs, zonder publiek te laten plaatsvinden.  

Verschillende actoren van het Vlaamse sportveld hebben zich verenigd in een klankbordgroep, die de coronasituatie opvolgt. De minister en de andere leden kwamen tot 3 belangrijke aanbevelingen:

 

  1. Ten eerste mogen alle sportactiviteiten vanaf morgen/maandag alleen plaatsvinden achter gesloten deuren, zonder publiek en zowel voor profs als amateurs. 
  2. Alle organisatoren van indoorsportactiviteiten worden opgeroepen om zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten te organiseren.
  3.  Er werd een draaiboek "code Oranje" uitgewerkt, dat op elk moment in werking gesteld kan worden. Dit scenario omvat o.a. de stopzetting van alle sportactiviteiten indoor en outdoor met fysiek contact, afstandsregels tussen sporters onderling en tussen sporters en begeleiders (minimaal 1,5 meter) behalve voor kinderen tot en met 12 jaar, geen competitiesport waar fysiek contact niet vermeden kan worden enz.

    De klankbordgroep zit wekelijks samen om de vinger aan de pols te houden en desgevallend snel te schakelen en extra maatregelen te nemen.

Weyts: "Alle sportwedstrijden moeten zonder publiek, bij code oranje kunnen we contactsporten verbieden"

Nationale Veiligheidsraad van morgen beslist over advies

De klankbordgroep bestaat uit de Vlaamse Sportfederatie (VSF), het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB), Gezond Sporten Vlaanderen, de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (VSK), Sport Vlaanderen en minister Weyts.

 

Het is uiteindelijk de Nationale Veiligheidsraad van morgen die bekijkt wat ze met het advies doet. "In het volle besef dat sportactiviteiten en zeker publieksbijeenkomsten dezer dagen een reëel risico kunnen vormen, wenst de Vlaamse sportwereld gezamenlijk haar verantwoordelijkheid op te nemen", luidt het in een persbericht van het kabinet van minister Weyts.

 

"We kregen verschillende vragen vanuit de sportsector of wedstrijden al dan niet zouden kunnen doorgaan nu het coronavirus weer aan terrein wint. Met duidelijke maatregelen bieden we houvast aan sportfederaties, sportclubs en supporters."

 

"We bieden de Vlaming nog steeds voldoende perspectief om in deze moeilijke tijden hun favoriete sport te kunnen beoefenen maar wel veilig voor henzelf en voor de hele samenleving."