Gymfed over biecht Beltman: "Voornaamste reden dat samenwerking beëindigd werd"

  Lode Grossen, algemeen directeur van Gymfed.

  De Nederlander Gerrit Beltman was hoofdcoach bij de Gymfed in de periode-Vanwalleghem. In een lokaal kranteninterview gaf Beltman toe turnsters mishandeld te hebben. "Wat nu naar buiten komt, wisten wij. Nu gebeurt het binnen onze topsportwerking niet meer", zegt Lode Grossen, algemeen directeur van de Gymfed.

  "We moeten niet ontkennen dat het bij ons ook gebeurd is"

  De biecht van Gerrit Beltman zindert nog volop na. De Nederlandse coach kwam in 2000 in België aan, in 2008 werd hij aan de deur gezet. 

   

  "Ik ben zelf pas sinds 2013 in dienst bij de Gymfed", vertelt Lode Grossen aan Sporza. "Ik heb dus niet met hem samengewerkt, maar uiteraard heb ik wel verhalen gehoord van collega's."

   

  "De inhoud van de biecht van Beltman is de voornaamste reden dat de samenwerking met hem destijds is beëindigd. We moeten niet ontkennen dat het ook bij ons gebeurd is, dus we waren hier al van op de hoogte. Die hiërarchische benadering was toen een beetje traditie in onze sport."

   

  "Gelukkig denk ik wel dat we daar stappen in vooruit gezet hebben en het nu kunnen vermijden. We beschouwen onze jonge gymnasten ook echt als volwaardige atleten."

  (lees voort onder de foto)

  Gerrit Beltman naast zijn poulain Aagje Vanwalleghem.

  "Binnen onze topsportwerking gebeurt het niet meer"

  Aagje Vanwalleghem werd jarenlang getraind door Gerrit Beltman. Volgens haar is er nog steeds werk aan de winkel

   

  “Dat zou ik wel willen tegenspreken", zegt Grossen. "We hebben de laatste 5 à 6 jaar ingezet op een constructieve sfeer in de zaal. We hebben een hele omkadering opgezet met onder meer psycholoog Jef Brouwers."

   

  "We zetten in op het teamgebeuren hebben ethische gedragscodes uitgewerkt voor bijna iedere doelgroep binnen de federatie. We volgen dat ook echt op, want we weten dat we werken met een jonge doelgroep en dan moet je alert zijn. Het is voor ons belangrijk dat onze huidige topsporters met een positief verhaal naar buiten komen."

   

  Kan Grossen zeggen dat dit soort wantoestanden vandaag de dag dan niet meer gebeuren? "Dat is moeilijk te zeggen. Wij doen er alles aan om te vermijden dat het nog gebeurt. We zijn er zeker van dat waar we het controleren, dat is binnen onze topsportwerking, dat het daar niet gebeurt."

  Belangrijk dat de huidige generatie topsporters met een positief verhaal naar buiten kan komen.

  Grossen (Gymfed): "Wij doen er alles aan om te vermijden dat het nog gebeurt"