Van den Bergh swingt bij debuut op World Matchplay finale in: "Niet te geloven"

  Dimitri Van den Bergh (PDC-26) staat voor het eerst in de finale van een majortoernooi.

  Onze landgenoot Dimitri Van den Bergh heeft zich geplaatst voor de finale van het prestigieuze World Matchplay darts. Na een slopende partij trok hij in de halve finales aan het langste eind tegen de Engelsman Glen Durrant: 17-15. Alleen de Schot Gary Anderson staat nu nog tussen de Belg en de hoofdprijs.

  Het World Matchplay is een van de belangrijkste afspraken op de dartskalender.  Samen met het WK en de Premier League maakt het deel uit van de Triple Crown, de drie meest prestigieuze toernooien. Van den Bergh, de nummer 26 van de wereld, doet voor het eerst mee in Milton Keynes. Bij matchplay telt elke gewonnen leg, zeg maar spelletje.

   

  Durrant is de nummer 15 van de wereld en drievoudig BDO-wereldkampioen. Hij won de eerste sessie met 2-3, maar Van den Bergh sloeg terug en bouwde een voorsprong uit: 6-4, 9-6, 12-8. De zeer ervaren Durrant knokte zich terug in de wedstrijd en won 6 van de 7 volgende spelletjes waarmee hij de leiding overnam.

   

  "The DreamMaker" plooide echter niet en kwam na 3 13-darters op 1 leg van de finale. De 26-jarige Belg - bekend om zijn dansjes op het podium - prikte in leg 32 dubbel 16 weg voor de grootste overwinning uit zijn carrière.

  "7 jaar hard werk en geloof in mezelf lonen"

  "Ik kan het niet geloven", reageerde Van den Bergh. "In het begin vlotte het echt niet, maar ik vocht terug en bleef de concentratie behouden. Ik kon mijn achterstand ombuigen in een voorsprong. Glen is echter een ervaren speler en nam terug de leiding."


  "Ik bleef in mezelf geloven en kon op het goede moment door de darts breken. Ik was aan het einde wel nerveus, maar het is mij gelukt. Ik denk nu al aan morgen/zondag en ik ben er klaar voor."

   

  "Dit is een droom die uitkomt. Mijn harde werk en het geloof in mezelf lonen. Het kostte me 7 jaar om in de top 16 van de wereld te komen en dicht bij mijn dromen te komen." 


  In de finale neemt Van den Bergh het op tegen de Schot Gary Anderson (PDC-8), die de Engelsman Michael Smith (PDC-5) versloeg met 18-16. Anderson nam aanvankelijk een 8-3- en 14-10-voorsprong, maar Smith stelde telkens gelijk. Even nam Smith de leiding, maar bij 16-16 won Anderson, de wereldkampioen van 2015 en 2016, 2 legs op een rij voor een plaats in de finale. Die wordt gespeeld naar een "best of 35 legs".

   

  Van den Bergh komt zo tot zijn grootste prijzenpot: de winnaar van de finale krijgt 150.000 pond (165.000 euro), de verliezer 70.000 pond (77.000 euro).

  "Dit is een droom die uitkomt"

  Beelden van de match:

  Bekijk enkele momenten uit zijn halve finale