Ploegarts Vos en co: "Te weinig voorzorgsmaatregelen in hoog risicogebied"

  Het CCC-Liv van Marianne Vos en co besloot last-minute af te zeggen voor de Emakumeen Nafarroako Klasikoa.

  CCC-Liv, het team van de Nederlandse vedette Marianne Vos, heeft gisteren besloten om niet deel te nemen aan De Emakumeen Nafarroako Klasikoa, de eerste internationale UCI-koers sinds de lockdown. "Er werden niet voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen", verklaart de ploegarts van het team.

  "Niet voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen"

  Net voor de start van de Baskische eendagskoers gaf The Cyclists Alliance een negatief advies om te starten omdat niet iedereen werd getest op Corona. De koersorganisatoren besloten vervolgens alle teams zonder coronatest uit te sluiten.

   

  Maar CCC-Liv, de ploeg van Marianne Vos, nam de touwtjes in eigen handen en besloot last-minute om niet aan de race deel te nemen. Ploegarts van het team, Tessa Bakhuijs, gaf toelichting na de exit van de ploeg. "We hebben een risicoanalyse gemaakt van de maatregelen opgelegd door de race-organisatie en de UCI. We kwamen tot de conclusie dat het risico te groot was en dat er niet voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen leken te worden."

   

  "We zouden koersen in een gebied waarvan ik denk dat het een matig tot hoog risicogebied is qua coronapatiënten. En dat neemt de laatste dagen ook exponentieel toe", voegt Bakhuijs toe.

   

  Maar over welke voorzorgsmaatregelen gaat het hier dan? "De UCI heeft een protocol opgesteld. De laatste versie dateert van een week geleden. Daarin beschreven ze aan welke voorwaarden teams en wedstrijdorganisaties moeten voldoen om een zo veilig mogelijke race te creëren. De UCI stelt zich ten doel dat niemand van de renners, organisatie en staf besmet raakt, maar ook dat een wielerwedstrijd geen "superspread event" wordt.

   

  "Maar door dat doel te stellen, hebben ze ook eisen neergelegd aan het protocol waar verschillende partijen aan moeten voldoen. Alleen dan is het mogelijk om tot een veilige bubbel te komen waarin de renners, organisatie en staf zich kunnen bewegen. Maar dan moeten we ons allemaal aan de maatregelen houden, anders heb je geen veilige bubbel."

  De spreekwoordelijke druppel voor ons was uiteindelijk dat we zagen dat het aantal besmettingen in het gebied aan het stijgen was. Dat maakte dat we het protocol wel heel serieus moeten nemen. Het gaat om onze gezondheid, maar ook om die van de omgeving waar we te gast zijn.

  CCC-Liv-ploegarts Tessa Bakhuijs

  "Ongelooflijk ingewikkeld om wedstrijd veilig te laten plaatsvinden"

  Houdt niemand zich dan aan de maatregelen? "Er zijn een heel aantal logistieke moeilijkheden aan dit protocol", verklaart Bakhuijs. "Het is een verstandig protocol, maar logistiek enorm uitdagend. Ik kan me voorstellen dat er teams zijn waarbij dit niet lukt. Zeker als je geen dokter in dienst hebt."

   

  "Ook voor de organisatie is het uitdagend om de hele wedstrijd en voorbereiding een arts ter beschikking te hebben en een aparte vleugel per team in het hotel te voorzien, zodat iedereen apart slaapt. Dat zijn allemaal extra kosten."

   

  "Er zijn een heleboel dingen waaraan voldaan moet worden, wat
  het ongelooflijk ingewikkeld maakt om een wedstrijd op een veilige manier te laten plaatsvinden. Het is belangrijk dat als we zeggen “dit protocol gaan we volgen”, dat we dan ook alles doen om ervoor te zorgen dat we het volgen."

   

  De beslissing van CCC-Liv was wel last-minute: de dag van de wedstrijd zelf. Waarom? "In de ideale wereld zou je deze informatie 2 weken voor de wedstrijd moeten ontvangen, maar dat gebeurde niet. Toen konden we al zeggen dat we niet zouden meedoen, maar we weten dat het voor iedereen een nieuwe situatie is en we stelden ons coöperatief op."

   

  "De spreekwoordelijke druppel voor ons was uiteindelijk dat we zagen dat het aantal besmettingen in het gebied aan het stijgen was. Dat maakte dat we het protocol wel heel serieus moeten nemen. Het gaat om onze gezondheid, maar ook om die van de omgeving waar we te gast zijn."

  Koerst CCC-Liv dan wel ergens verder, in dezelfde regio?

  Zondag staat de wedstrijd Durango-Durango op het programma, iets verderop in dezelfde regio in het Baskenland. Waarom nemen Vos en co daar wel deel? "Toen we het besluit voor ee Emakumeen Nafarroako Klasikoa aan het voorbereiden waren, zeiden we dat we per definitie niet meteen alles zouden annuleren."

   

  "We hebben de intentie om te racen, maar ik ben al de hele dag bezig om informatie bij elkaar te krijgen om opnieuw een goede risicoanalyse te maken. We willen niet op voorhand neen zeggen, maar dat wil niet zeggen dat we ook effectief zullen racen", aldus Bakhuijs.