Hoe bereid je Spelen voor die er misschien nooit komen? "Schrijf zoveel mogelijk scenario's uit"

  Over exact een jaar moeten de Olympische Spelen in Tokio beginnen. In theorie toch, want ook achter de uitgestelde editie staan er nog heel veel vraagtekens. Hoe kan het Belgisch Olympisch Comité zich daar zo goed mogelijk op voorbereiden? "Plan for the best but be prepared for the worst", vat voormalig delegatieleider Eddy De Smedt het samen.

  Eddy De Smedt ging al mee naar 13 olympiades, in zomer en winter en bij de jeugd. De voormalige delegatieleider beseft dat zijn collega's bij het BOIC nu voor de grootste uitdaging tot nu toe staan. "Dit is onwaarschijnlijk. Niemand kan zeggen dat hij hier referenties voor heeft. De hele wereld moet zich dagelijks aanpassen aan de situatie."

   

  "Hoe ga je van het ene uiterste van de schaal - de Spelen gaan door zoals normaal - naar het andere uiterste: geen Spelen. Daartussen liggen dan nog eens duizenden grijze zones. Volgens mij is de beste benadering: "plan for the best but be prepared for the worst". Wees voorbereid op alles wat er kan veranderen. Ik zou zoveel mogelijk scenario’s zo gedetailleerd mogelijk uitschrijven."

   

  Zijn er al concrete zaken waar De Smedt aan denkt? "De aanpassingsperiode, bijvoorbeeld. Hoelang op voorhand kunnen en willen we naar Japan gaan? En wat zal er gebeuren met het olympische dorp? Gaat dat open of niet? Willen we daar slapen of niet? Dat dorp kan een grote bubbel zijn, maar dat is wel een gigantische bubbel, dus echt veilig is het misschien niet. Maar kan je atleten buiten het dorp wel afsluiten?"

   

  De atleten zijn een jaar voor de uitgestelde Spelen opnieuw aan hun voorbereiding begonnen. "Je moet een sfeer van veiligheid en sereniteit scheppen voor de atleten. Je met je focussen op alles wat controleerbaar is, en wat je zelf in de hand hebt. Wat je zelf niet in de hand hebt, moet je proberen binnen het controleerbare te krijgen. En je moet er open over discussiëren, zonder paniek te zaaien. Je moet kunnen zeggen: "focus je op je sport en wij zorgen voor de best mogelijke organisatie"."

  "Zonder een vaccin lijkt de kans dat er Spelen komen erg klein"

  Hoe schat De Smedt de kans in dat de Spelen er in 2021 komen? "Dat vind ik bijzonder moeilijk. Ook hier weten we niet goed waar we zitten in de golf. En het is uiteraard niet alleen België, maar hoe evolueert het in Amerika, Zuid-Amerika, ...? Het wordt heel moeilijk en ik denk zelfs dat de kans zonder een vaccin bijzonder klein is. En zelfs met een vaccin, kan je dan mensen uit 200 landen samenbrengen? Wat met de toeschouwers?"

   

  "Het doemscenario is dus zeker een van de scenario’s, maar het is in het belang van iedereen om hoopvol te zijn. Een nieuw uitstel zie ik niet gebeuren. Ik hoop vooral dat dit weinig impact zal hebben op 2024 en dat vanaf dan de olympische cyclus weer kan hernemen. De Spelen zullen nooit meer dezelfde Spelen zijn, maar ook in het verleden heeft de olympische beweging al wat verandering gekend."

   

  "Voor sommige sporters zou een annulatie uiteraard verschrikkelijk zijn, maar je kan je alleen focussen op vandaag. Werk naar de Spelen toe en als ze ze niet komen, moeten we kijken hoe we die mensen mentaal kunnen opvangen. Zoek meteen andere doelen, dat lijkt mij de enige manier."

  Voorzitter hockeybond: "Schrappen van Spelen zou een ramp zijn"

  "We zijn weer een jaar voor de spelen dus de voorbereiding is opnieuw begonnen. De honger is er nog bij de Red Lions", vertelt Marc Coudron, voorzitter van de Belgische hockeybond.

   

  "Ik denk dat november en december cruciaal zullen worden, dan moet er een eindbeslissing genomen worden, maar dat ligt niet in onze handen. Ik hoop voor de sporters dat het kan doorgaan, ook in moeilijke omstandigheden. Deze Spelen toch nog schrappen zou een ramp zijn. Voor veel sporters is dit hun laatste kans. Ik hoop dat alle opties geanalyseerd worden om het toch te laten plaatsvinden."

   

  "We hebben nog een jaar. De toestand ziet er elke dag anders uit. Hopelijk hebben we binnen een paar maanden goede maatregelen en ligt er een goed scenario op tafel voor de Spelen. Ik ben geen dokter, maar ik ben optimistisch. Dat moet. Het is belangrijk voor de samenleving dat sport en cultuur weer kunnen herleven."