Doping achtervolgt Kenia: nu ook wereldkampioen van 2017 geschorst

  Elijah Manangoi kroonde zich in Londen in 2017 tot wereldkampioen.

  De twijfelachtige reputatie van Kenia in de atletiekwereld houdt stand. De Athletics Integrity Unit (AIU) heeft Elijah Manangoi een voorlopige schorsing opgelegd vanwege inbreuken op de whereabouts.

  Manangoi, de wereldkampioen van 2017 op de 1.500 meter, zou dopingtests hebben gemist. De AIU sprak ook nog schorsingen uit voor drie andere Kenianen.

   

  Kenneth Kipkemoi, in 2018 winnaar van de marathon van Rotterdam, staat voor twee jaar aan de kant wegens het gebruik van het verboden middel terbutaline.

   

  Marathonloopster Mercy Kibarus krijgt acht jaar schorsing nadat ze positief heeft getest op norandrosterone. Patrick Siele tot slot is voorlopig geschorst omdat de langeafstandsloper weigerde een dopingstaal af te leveren.

  59 geschorste Kenianen

  Op dit moment zitten 59 Keniaanse atleten een dopingschorsing uit. Een van de grootste namen is Wilson Kipsang, voormalig wereldrecordhouder op de marathon. Hij is voor vier jaar geschorst wegens dopingovertredingen. 

   

  Kenia staat op de zwarte lijst van de AIU. Zelfs een olympische schorsing voor Tokio 2021 is nog niet uitgesloten.