NBA is terug, nieuwe hypetrein vertrekt: maak kennis met Bol Bol

  Links Bol Bol, rechts vader Manute in het gezelschap van Muggsy Bogues.

  Het lange wachten is eindelijk voorbij voor de basketballiefhebbers: de NBA is terug. En in de eerste oefenwedstrijden na de coronabreak konden de fans meteen kennismaken met een nieuwe hype: Bol Bol. En die naam doet bij kenners mogelijk een belletje rinkelen.

  Bol Bol. Neen, we maken hier geen sluikse reclame voor een bekende webshop. Bol Bol is gewoon de naam van het nieuwste wapen van de Denver Nuggets, die in de eerste oefenpartij na de coronabreak meteen zijn visitekaartje afgaf.

   

  De Soedanese Amerikaan - 2,18m en 100 kg droog aan de haak - werd vorig jaar pas als 44e gekozen in de NBA-draft. Nochtans had Bol al wel flitsen van zijn klasse getoond, maar een voetblessure deed zijn NBA-kansen kelderen.

   

  In de luwte werkte hij de voorbije maanden hard aan zijn herstel en daar heeft hij afgelopen nacht de vruchten van geplukt. In een oefenwedstrijd tegen Washington imponeerde hij aan beide kanten van het terrein: 16 punten, 10 rebounds en 6 blocks.

  "Hij wordt een héél, héél goeie speler"

  Bol Bol - wat een naam toch - was zelf niet verrast door zijn prestatie. "Ik heb keihard gewerkt, zeker sinds we hier in de bubbel zijn", vertelt hij aan ESPN. "Ik heb geprobeerd niet zenuwachtig te zijn. Alles kwam gewoon vanzelf."

   

  Nuggets-coach Mike Malone stak na afloop de loftrompet over Bol, die - toeval of niet - na de match een dopingcontrole moest afleggen. "Het was zijn eerste wedstrijd op NBA-niveau en hij was meteen goed voor 16 punten, 10 rebounds en 6 blocks. Dat is geweldig. We hebben hem zijn ding laten doen en dat deed hij uitstekend. Hij zal alleen maar beter worden."

   

  Ook ploegmaat Troy Daniels trok grote ogen. "Ik ben enorm onder de indruk", sprak Douglas. "Bol heeft veel potentieel. Echt ontzettend veel.  Hij heeft de kwaliteiten om een geweldige speler te worden: hij is groot, kan dribbelen en shotten en werkt keihard. Hij wordt een héél, héél goeie speler."

  Zoon van legende Manute Bol

  Bij basketballiefhebbers van een iets oudere generatie heeft de naam Bol intussen wellicht al een stevig belletje doen rinkelen. Want inderdaad, Bol Bol is de zoon van de voormalige NBA-legende Manute Bol.

   

  Manute Bol speelde in de jaren 80 en 90 bij verschillende NBA-teams en is met zijn 2,29m nog altijd een van de grootste spelers die ooit in de NBA gespeeld heeft. Bol senior - boomlang en graatmager - was met zijn lange armen ook een van de meest gevreesde shotblockers in de NBA-geschiedenis.

   

  Legendarisch is ook de foto van zijn periode bij de Washington Bullets, waar hij samen poseert met ploegmaat Muggsy Bogues. Tussen Bol - de op één na grootste speler in de NBA-historie - en Bogues - met zijn 1,60m de kleinste NBA-speler aller tijden - gaapte een indrukwekkend lengteverschil van bijna 70 cm.

   

  Vader Bol heeft afgelopen nacht het NBA-debuut van zijn zoon jammer genoeg niet meer mogen meemaken. Hij overleed 10 jaar geleden op 47-jarige leeftijd aan een nierfalen.

  Manute Bol en Muggsy Bogues

  Vergis u niet: Manute Bol kon meer dan alleen maar shots blocken

  Ontroerende beelden: vader en zoon Bol

  Iedereen smulde vannacht van Bol Bol: