Dancing Dimi swingt op World Matchplay en staat in de kwartfinale

  Van den Bergh (archief) is bezig aan een sterke reeks op de eerste Major na de coronapauze.

  Darter Dimitri Van den Bergh is op dreef op het World Matchplay, het eerste Major-dartstoernooi na de coronapauze. Van den Bergh klopte Nathan Aspinall, de nummer 6 van de wereld, en Joe Cullen op weg naar de kwartfinale. Daarin kijkt hij tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis in de ogen.

  Door de coronacrisis lag ook het dartscircus de voorbije maanden stil, al ging de PDC wel creatief te werk met een Home Tour, waarbij de darters vanuit hun eigen woonkamer elkaar bekampten. Begin juli keerde het live-darts terug, met de Summer Series.

   

  Met het World Matchplay ging het dartsseizoen deze week écht opnieuw van start, weliswaar nog steeds zonder publiek. Het toernooi is één van de belangrijkste op de dartskalender. Samen met het WK en de Premier League maakt het deel uit van de Triple Crown, de drie meest prestigieuze toernooien.

  Revanche voor verloren kwartfinale op het WK

  Van den Bergh, de nummer 26 van de wereld, kreeg in ronde 1 met Nathan Aspinall meteen een klepper voorgeschoteld. "The Asp" is de nummer 6 van de wereld en weerhield Van den Bergh eind vorig jaar nog van een plek in de halve finales op het WK.

   

  Maar Van den Bergh liet dat dinsdag niet aan zijn hart komen. Het matchplay-format, waarbij er in legs (per gewonnen spel krijg je een punt) gespeeld wordt in plaats van in sets (een punt per gewonnen 'best of five') leek onze landgenoot goed te liggen. Van den Bergh schitterde en Aspinall kon nooit een vuist maken. Een stevige 10-5-winst was het gevolg.

  Van den Bergh (r) verloor eind 2019 nog van Aspinall (l) op het WK, maar nam nu zijn revanche.

  Thriller tegen Cullen, nu wacht "Jackpot"

  In de 1/8e finale kreeg Van den Bergh met Joe Cullen een op papier haalbare tegenstander, maar de 26-jarige Antwerpenaar had het niet onder de markt. Dancing Dimi kwam halverwege de partij 5-8 achter, maar knokte zich alsnog naar een 11-9-winst, goed voor een plek in de kwartfinale.

   

  In die kwartfinale treft Van den Bergh met Adrian "Jackpot" Lewis een onvoorspelbare tegenstander. Lewis gold als één van de grootste talenten in het darts en werd op jonge leeftijd tweemaal op rij wereldkampioen, in 2011 en 2012. De laatste jaren ging het echter stevig bergaf met de Brit. Eind vorig jaar schakelde onze Van den Bergh hem nog uit op het WK.

  Van den Bergh: "Het is tijd om mijn dromen waar te maken"

  "Het was niet gemakkelijk", zuchtte Van den Bergh na zijn partij tegen Cullen. "Zelfs al leek het dat mijn darts soms alle kanten op vlogen, het voelde wel alsof ik steeds controle had. Ik heb de laatste tijd veel aan mijn B-game gewerkt. Zelfs als ik me niet super voel speel ik nog steeds op een goed niveau."

   

  Al veel grote namen sneuvelden op weg naar de kwartfinales. Droomt Van den Bergh van een stunt? "Ik geloof dat ik dit toernooi kan winnen. Maar ik bekijk het ronde per ronde en focus op mezelf. Maar laat me even arrogant zijn: de tijd is rijp om de speler te zijn die ik wil zijn. Ik heb dromen en het is nu tijd om ze ook waar te maken."

  Van den Bergh schitterde tegen Aspinall met een 156-finish...

  ...en kroop tegen Cullen door het oog van de naald