Coronatroubles in 1e vrouwenkoers in Baskenland: "Niet alle rensters zijn getest"

  Vandaag staat de eerste internationale UCI-koers sinds de coronalockdown op het menu, een eendagskoers voor vrouwen in het Baskenland. Maar het adviesorgaan The Cyclists' Alliance stelt dat het niet veilig is om te starten. Niet alle rensters in het peloton zijn getest. Het team van Marianne Vos doet al niet mee. Het Belgische team Doltcini-Van Eyck beraadt zich nog. 

  De vrouwen rijden 3 eendagswedstrijden op 4 dagen in het Baskenland. De Emakumeen Nafarroako Klasikoa in de regio Navarra bijt vandaag de spits af.

   

  Gisteravond stuurde het vrouwenbelangenorgaan TCA een statement de wereld in, waarbij 3 vraagtekens werden gezet bij de veiligheid en gezondheid. "Er is onvoldoende bewijs dat het "Covid Protocol" van de UCI gevolgd is. De teams kregen geen risico-inschatting van de organisatie."

   

  "Niet alle ploegen hebben ook de verplichte coronatest ondergaan. En bovendien bevindt de regio zich in fase 4 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met 53 nieuwe coronabesmettingen op 100.000 vorige week. Het risico om naar een pandemische situatie te evolueren is groot."

   

  De TCA vraagt dat de UCI de zaak snel en ernstig bekijkt en beslist of de wedstrijd wel kan doorgaan.

  Ploeg van Vos doet niet meer mee: "Gezondheidsrisico's te groot"

  CCC-Liv, het team van de Nederlandse vedette Marianne Vos, doet vandaag en morgen (in de Clasica Femenina Navarra) alvast niet mee. "De gezondheidsrisico's zijn te groot", luidt het in een persbericht.

  "Wij weten uit de dagelijkse gezondheidschecks en coronatesten dat niemand van onze ploeg is besmet. Mochten we meedoen, dan komen we in contact met rensters die, naar het zich laat aanzien, mogelijk niet de verplichte coronatest hebben ondergaan", aldus teammanager Eric van den Boom.

  Renster van Belgische team Doltcini: "Overleggen met andere teams wat te doen"

  Doltcini-Van Eyck is de enige Belgische ploeg in het Baskenland. Renster Mieke Docx vertelde ons vanochtend dat haar team zich nog beraadt. De wedstrijd gaat om 16u van start.


  Docx doet het verhaal : "Gisteravond kregen alle rensters een mailtje van TCA, de renstersvakbond die ons beschermt en vertegenwoordigt. Ze raden aan om niet van start te gaan, omdat er regels niet zijn nageleefd. Elk team is verplicht om 3 dagen voor de wedstrijd een covidtest te doen, maar blijkbaar deden niet alle teams dat. TCA vindt ook dat er te veel covidpatiënten zijn bijgekomen in het Baskenland."


  "Ik heb geen idee waarom sommige teams de testen niet hebben gedaan. Ik denk dat het allemaal een beetje nieuw is en dat iedereen nog niet goed weet wat hij moet doen. Maar regels zijn regels. Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Het is hier nog vroeg, we hebben nog niets gehoord van de UCI of de organisatie."


  Docx was erop gebrand om te koersen: "Mijn focus stond volledig op deze wedstrijd met een dubbele spanning. Enerzijds of de koers wel kon doorgaan, anderzijds omdat het de 1e grote koers is."


  Voor Dolticini komt dit heel ongelegen: "Het is afwachten wat de andere teams zullen doen. De teams zullen overleggen. Maar voor ons als klein team is dit een grote hap uit ons budget, al gaan de veiligheidsvoorschriften altijd voor."


  Docx legt uit dat het team al heel wat geld heeft uitgegeven om naar het Baskenland te kunnen: "We hebben alle covidtesten moeten laten doen en alle voorzorgsmaatregelen (koortsmeter, alcoholgel, mondmaskers,...) getroffen. En dan is er natuurlijk ook de reis."


  "Ik voel me hier wel veilig, omdat ik ervan uitging dat iedereen getest was. Het hotel is ook enkel voor de rensters en de staf. Maar hoe het op de koers zelf zal zijn, daar heb ik geen idee van."