Oostenrijkse dopingzondaar Preidler krijgt celstraf met uitstel van 12 maanden

  Georg Preidler (m), voor zijn vroegere teammaat Tom Dumoulin bij Giant.

  De Oostenrijkse voormalige wielrenner Georg Preidler is door een rechtbank in Innsbruck veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 2.880 euro. De uitspraak in het dopinggerelateerde proces is nog niet definitief.

  Preidler, die vorig jaar een schorsing van 4 jaar kreeg van de UCI, werd aangeklaagd omdat hij tussen 2017 en 2019 met prestatieverhogende middelen wielerorganisatoren "bedroog". De hele zaak raakte bekend als Operatie Aderlass.

   

  Centraal in de dopingzaak stond dokter Mark Schmidt uit Erfurt. Hij verstrekte doping aan atleten uit meerdere sporttakken. Tijdens het WK noordse ski in februari 2019 in Seefeld en Innsbruck vielen speurders binnen in zijn kantoor.

   

  Midden september begint het proces van Schmidt in München. De arts wordt ervan beschuldigd de drugswet en antidopingwet te hebben geschonden.