Ook geen Ironman in Hawaï in februari

  De Duitser Jan Frodeno was in 2019 de beste in Kailua-Kona, voor de derde keer.

  De organisatie van de Ironman van Hawaï heeft definitief een streep getrokken door de editie van 2020. Die was door de coronacrisis van 10 oktober naar 6 februari 2021 verschoven, maar omdat het virus niet onder controle raakt, valt ook die datum in het water.

  Editie Ironman Hawaï van 2020 afgelast:

  De Ironman in Hawaï is de hoogmis voor langeafstandstriatleten. Het is nog maar de 1e keer in de 43-jarige geschiedenis van de wedstrijd dat er een editie geschrapt wordt.

   

  De organisatie somt op de website van het evenement een aantal redenen op waarom februari 2021 te vroeg komt. Ze verwijst onder meer naar "de staat van de pandemie in de hele wereld, grens- en reisbeperkingen, mogelijkheden voor atleten om zich te kwalificeren, onze missie om er een echt competitief WK van te maken en onze wens om onze atleten en gastheren zoveel mogelijk voorbereidingstijd te gunnen".

   

  De wedstrijd in februari 2021 zou eigenlijk gelden als de editie 2020. Net als in 1982 (toen ook in februari en oktober) waren er volgend jaar 2 races voorzien in Hawaï. Door de afgelasting komt er voor dit jaar dus geen winnaar op de erelijst.

   

  "We zijn heel erg ontgoocheld dat we voor het eerst in onze 43-jarige geschiedenis geen IRONMAN World Championship kunnen organiseren", luidt het. "Maar we gaan we er alles aan doen om van de volgende edities buitengewone wereldkampioenschappen te maken. Het evenement keert terug op 9 oktober 2021."

   

  De Ironman op Hawaï bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer lopen. Bij de mannen domineren de Duitse triatleten de laatste jaren. Sinds 2014 heeft er altijd een Duitser gewonnen. Jan Frodeno werd vorig jaar voor de 3e keer als wereldkampioen gehuldigd in Kailua-Kona.

   

  Met Luc Van Lierde (in 1996 en 1999) en Frederik Van Lierde (in 2013) wonnen 2 Belgen in het verleden. Bart Aernouts was met een tweede plaats in 2018 de laatste Belg op het podium.