België speurt naar jong talent op motor: "Over 10 jaar in MotoGP"

  Loris Dekkers mocht al eens proberen op een grotere motor.

  Loopt de opvolger van wereldkampioen Marc Marquez in België rond? De Belgian Motorcycle Academy zoekt alvast naar talenten tussen 7 en 14 jaar om naar de top te helpen. "De droom? De MotoGP bereiken", klinkt het.

  Ze zijn nog te jong om een rijbewijs te hebben, maar op het Circuit Jules Tacheny in Mettet, niet ver van Namen, scheuren kinderen en jongeren met snelheden tot 180 km/u over het asfalt. Op de trainingsdag van de Belgian Motorcycle Academy proberen ze zo de toekomstige motorkampioenen eruit te pikken.

   

  Ook de 12-jarige Loris Dekkers hoopt zich in de kijker te rijden. Als Nederlands kampioen op de Open Minibike kan hij alvast mooie adelbrieven voorleggen. "Die kick had ik nodig om verder te komen", vertelt hij. "Maar op de grotere motoren moet ik nog heel veel leren."

   

  "Het niveauverschil zit vooral in de kracht en snelheid om de motor snel van links naar rechts te sturen. Het moeilijkste is recht blijven. Tegen hogere snelheden kan je heel hard onderuitgaan."

   

  Over zijn grote droom moet Loris niet lang nadenken: "In de MotoGP rijden. Maar daar heb ik nog 10 jaar voor nodig, denk ik."

   

  Onder de vleugels van ex-wereldkampioen endurance Stéphane Mertens worden alvast stappen gezet. "Loris heeft veel potentieel", ziet zijn begeleider na de eerste training. "Hij voelt zich duidelijk op zijn gemak op de motor."

  "Jonge talenten vinden, is hard werken"

  Thierry Klutz, coördinator van de Belgian Motorcycle Academy, houdt de jonge talenten nauwlettend in de gaten. "We hopen wel wat talent te vinden. Dat is niet evident in België, omdat er niet veel circuits zijn."

   

  "Als we jonge talenten willen vinden, moeten we ervoor werken. We hebben een structuur opgezet om ze zo goed mogelijk te begeleiden. We proberen een hoog niveau te bereiken. De droom is uiteraard om de MotoGP te bereiken."

  Bekijk hier het volledige journaalstuk over Loris Dekkers: