Sporza Retro: "RSCA en Standard hadden in 2009 niet door dat Club zich positioneerde"

  In Sporza Retro duiken twee gasten elke zondag in het bijna onuitputtelijke sportarchief van de VRT. Maarten Vangramberen en Luc Kempen kozen onder meer voor momenten van Ben Johnson, Pieter van den Hoogenband en de Elfstedentocht. Maar documentairemaker Luc Kempen wou ook terugkijken naar "een lelijke kant van sport".

  Herbeluister Sporza Retro met Maarten Vangramberen en Luc Kempen

  "Uren voor de match al een voorgevoel"

  Voor een documentairemaker is drama een minstens zo interessant ingrediënt als glorie. Luc Kempen keerde daarom terug naar 2009. Anderlecht en Standard moesten in twee testmatchen bepalen wie kampioen werd. Het was de voorbode van een van de gruwelijkste blessures op de Belgische velden uit de recente geschiedenis.

   

  "Testmatchen waren in België nog maar een keer voorgevallen. In 1986 tussen Anderlecht en Club Brugge", herinnert Luc Kempen zich. "De testmatch tussen Anderlecht en Standard was in Brussel op 1-1 geëindigd. Drie dagen later was de return in Luik en dat ontspoorde helemaal."

   

  "Ik zat die avond toevallig naast Jan Mulder en die kon niet geloven wat er zich voor zijn ogen afspeelde. Je had eigenlijk al uren voor die match een voorgevoel over wat er ging gebeuren. Door de sfeer aan het stadion. Het lijkt de laatste jaren wel bon ton om het belang van zo een match op te kloppen. Het gaat over de Champions League en de miljoenen die een club daarmee verdient."

  "Zou graag docu maken over maanden tussen testmatch en horrorblessure"

  Standard haalde het uiteindelijk na een bijzonder grimmige terugmatch in Luik en werd voor de tweede keer op een rij kampioen. Drie maanden later ontving Anderlecht de Luikenaars tijdens het volgende seizoen.

   

  De uitslag (1-1) kennen nog weinig mensen. De positie van het been van Marcin Wasilewski na de horrortackle van Axel Witsel herinneren vele zich wel nog goed. "Het frappante is dat Standard na de avond waarop Wasilewski zijn been brak, nooit meer kampioen is geweest."

   

  "Als ik ooit nog over iets een documentaire maak, dan zou ik het heel graag hebben over die paar maanden tussen de testmatchen en die avond. Je hebt het gevoel dat die clubs dermate ongezonde rivaliteit hebben -  het is zelfs geen rivaliteit meer, maar meer elkaar de duvel willen aandoen - dat ze niet in de gaten hadden dat Club Brugge aan andere kant van het land zich langzaam aan aan het positioneren was als de club die in hun voetsporen zou treden."

   

  "Wat toen werd gezegd, dat de macht in het voetbal verhuisde van Brussel naar Luik is nooit uitgekomen. Standard is meer een puinhoop geworden en Anderlecht is na een aantal goede jaren in moeilijke omstadigheden verzeild geraakt. Het ziet er niet naar uit dat beide clubs snel zullen terugkeren."