• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Club van Erdogan doorbreekt hegemonie van de Grote Drie in Turkije

  Basaksehir

  Basaksehir kon de voorbije jaren heel wat grote namen aantrekken.

  Basaksehir heeft zich voor het eerst in zijn geschiedenis tot kampioen van Turkije gekroond. De club uit Istanbul, die gesteund wordt door de Turkse president Erdogan, won op de voorlaatste speeldag tegen Kayserispor en kan niet meer bijgebeend worden.

  Het verhaal van Basaksehir is bijzonder. In 2014 degradeerde de club uit de Turkse hoogste klasse, maar toen beval president Erdogan zijn minister van Sport om de club "op te kopen" en "op te kuisen".

   

  Basaksehir verhuisde naar een nieuw stadion (genoemd naar de legendarische coach Fatih Terim) én de kleuren werden naar oranje veranderd, niet toevallig ook die van de AKP-partij van Erdogan.

   

  Gesteund door de invloed én het geld van de (entourage van) Erdogan zette Basaksehir een snelle opmars in. Dat mocht ook Club Brugge ondervinden, toen het in 2017 in de voorrondes van de Champions League door de Turkse club werd uitgeschakeld.

  Erdogan

  President Erdogan (midden) duikt regelmatig op in de tribunes van het Fatih Terim-stadion.

  Zoals Bursaspor in 2010

  Basaksehir slaagde erin heel wat grote namen naar Istanbul te lokken: Clichy, Skrtel, Robinho, Demba Ba, Elia en Inler zijn maar een greep uit de verzameling grote namen die de oranjehemden naar een eerste titel zouden leiden.

   

  Op de voorlaatste speeldag had Basaksehir aan een zege genoeg om voor het eerst kampioen te worden. Mahmut Tekdemir zorgde in de 19e minuut al voor de verlossing. Een gemiste penalty van Visca deerde de ploeg niet meer.

   

  Het is nog maar de 2e keer sinds 1985 dat een ploeg buiten de Grote Drie (Galatasaray, Besiktas en Fenerbahçe) kampioen wordt. In 2010 zorgde Bursaspor voor de verrassing. Die club deemsterde  daarna snel weer weg, maar dat gevaar lijkt bij Basaksehir veel kleiner wanneer je de machtigste man van Turkije achter jou hebt staan.

  Basaksehir, de ploeg van president Erdogan, is voor het eerst kampioen van Turkije