Vanhaezebrouck: "Courtois was immens, aandeel Hazard in titel is miniem"

  Een uitstekende Courtois droeg meer dan zijn steentje bij in de 34e landstitel van Real Madrid.

  Nu Real Madrid een 34e landstitel heeft gepakt mogen ook twee landgenoten zich kampioen van Spanje noemen. Hein Vanhaezebrouck liet bij Radio 1 zijn licht schijnen over de titel van Real en de rol van Courtois en Hazard bij de Koninklijke: "De titel is voor Hazard slechts een troostprijs."

  Met de 2-1 zege van Real Madrid tegen Villareal verzekerde de recordkampioen zich voor de 34e keer van de Spaanse landstitel. In De Ochtend op Radio 1 gaf analist Hein Vanhaezebrouck zijn kijk op de titel van Real Madrid, waarin Courtois uitblonk en Hazard het moeilijk had.

  "Geen hoogstaande competitie, maar Real verdiend kampioen"

  "Het was dit jaar niet de meest hoogstaande competitie", opent Vanhaezebrouck. "Real Madrid en Barcelona hebben het ietwat laten afweten. We zijn het gewoon dat die teams dicht tegen de 100 punten verzamelen op een seizoen en dat zal dit jaar niet het geval zijn. Al is Real dit seizoen wel de verdiende kampioen."


  "Alleen al in de onderlinge duels tegen Barcelona waren ze de betere. Real is dit seizoen wat aarzelend gestart en heeft tot halverwege moeten achtervolgen op Barcelona, om in het laatste kwart van de competitie het roer stevig over te nemen. Vooral in de herstart na corona zijn ze heel sterk teruggekomen met een 30 op 30. Dat is toch indrukwekkend."


  In een jaar waarin zowel Barcelona als Real niet onoverwinnelijk leken, lieten ook de outsiders de kans liggen om te verrassen. "En dat is spijtig", vindt Vanhaezebrouck. "Atlético is heel slecht begonnen en heeft dat niet echt kunnen rechttrekken. Het is jammer dat er geen derde hond in het spel is gekomen. Een gemiste kans."

  Aanvoerder Ramos knuffelt Benzema: beide spelers bewezen opnieuw hun waarde voor Los Blancos.

  "Courtois heeft kritiek beantwoord met heel veel clean sheets"

  In de kampioenenploeg bij Real vinden we twee landgenoten terug. Thibaut Courtois maakte dit seizoen komaf met de criticasters en toonde zich van grote waarde. "Het aandeel van Courtois in deze titel is immens", weet ook Vanhaezebrouck. 


  "In zijn eerste seizoen kreeg hij enorm veel kritiek. Ook van de  supporters, al hebben de Spaanse media dat enorm opgeklopt. Hij heeft dit seizoen geantwoord met goede prestaties, mentale weerbaarheid en heel veel clean sheets."


  "Ik denk dat er binnen de club ook amper twijfel is geweest rond Courtois. Dat was vooral extern. Het feit dat Navas - waarmee Real driemaal op rij de Champions League won - werd verkocht, was een heel sterk signaal van de club naar Courtois toe."

  Courtois heerste dit seizoen als vanouds over zijn doel: zijn aandeel in de titel van Real is enorm.

  "Hazard heeft blessures ook aan zichzelf te wijten"

  De andere landgenoot in Madrileense loondienst, Eden Hazard, kon de hoge verwachtingen in zijn eerste seizoen in Madrid niet inlossen. "Hij zal volgend seizoen een grotere impact moeten hebben. Dat zal niet alleen voor hem nodig zijn, maar ook voor de club."


  "Na enkele zuinigere jaren heeft Real de afgelopen zomer opnieuw zwaar geïnvesteerd. Maar geen enkele van die miljoenentransfers - Hazard, Jovic of Militao - heeft dit seizoen veel bijgedragen. De titel is voor die jongens slechts een troostprijs."


  Hazard had dit seizoen wel vaak te kampen met blessureleed. Kunnen we spreken van verzachtende omstandigheden? "Hij heeft die blessures ook wel aan zichzelf te wijten", is Vanhaezebrouck scherp. "Hij is heel onvoorbereid en met overgewicht aan het seizoen begonnen. Vrolijk word je daar niet van. Zijn bijdrage tot de titel is gewoon miniem."

  Een geblesseerde Hazard zucht: hij kon niet overtuigen in zijn eerste seizoen bij Real.