• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Aert: "Vlaanderen of Roubaix? Dan win ik het liefst Roubaix"

  Van Aert stoomt zich in Tignes klaar voor de herstart van het wielerseizoen.

  Binnen een dikke twee weken gaat met de Strade Bianche het wielerseizoen 2.0 écht opnieuw van start. In een interview met Bureau Sport blikt Wout van Aert vooruit naar de klassiekers, de Tour en het WK veldrijden. "Of Mathieu Parijs-Roubaix moet winnen? Ik wil graag de Nederlandse pret bederven." 

  Van Aert vertoeft momenteel in Tignes, op stage met zijn ploeg Jumbo-Visma. Maar tussen de trainingsarbeid door maakte Van Aert en vrouw Sarah vorige week het nieuws wereldkundig dat er een eerste kindje op komst is. Een extra lading positieve energie om opnieuw aan het wielerseizoen te beginnen.

   

  “We weten het al sinds begin mei, maar de eerste maanden wil je wat voorzichtig zijn met zo’n nieuws. Of er een kans bestaat dat het kind Mathieu zal heten? Die kans is vrij onbestaande", lacht Van Aert in een interview met het Nederlandse Bureau Sport. "Ik heb niets tegen de naam, maar het zou wat raar aanvoelen."

  "Als ik moet kiezen win ik het liefst Roubaix"

  Van Aert begint op 1 augustus aan het tweede luik van zijn wielerseizoen met de Strade Bianche. Daarna gaat het over Milaan-Sanremo en de Tour richting de Vlaamse klassiekers in oktober. Welke koers zou Van Aert het liefst op zijn erelijst bijschrijven? “Parijs-Roubaix zet ik op één, nog net iets boven de Ronde van Vlaanderen, al win ik ze het liefst allebei natuurlijk.”

   

  “Het parcours in Roubaix is uniek: het is vlak, maar toch ga je helemaal naar de kloten door de kasseien. Het past wellicht ook nog iets beter bij mijn lichaamsbouw. Het zijn ook de herinneringen van vroeger die het doen voor mij. Ik herinner me nog perfect de duels van mijn idool Tom Boonen met Cancellara.”

  Van Aert was vorig jaar één van de smaakmakers in Roubaix, maar pech deed hem de das om.

  Eén van zijn voornaamste concurrenten in Roubaix wordt ongetwijfeld Mathieu van der Poel. Vader Adrie liet eerder al optekenen dat hij zijn zoon het liefst van al ziet triomferen op de mythische vélodrome. Zal Van Aert - in Nederlandse loondienst - zich moeten inhouden? “Mathieu is een halve Belg toch? Ik wil alvast graag de Nederlandse pret bederven in die wedstrijden”, besluit Van Aert met een knipoog.

  "Ik heb geen schrik om in dienst te rijden in de Tour"

  Tussen al het klassieke geweld in zal Van Aert ook opnieuw de Tour de France rijden. Van Aert blikt nog even terug naar de 10e etappe vorig jaar, toen hij als Tourdebutant de topsprinters over de knie legde. “Ik had het voordeel dat het een sprint was van een kleiner peloton”, vertelt hij.

   

  “Het was een zware rit geweest met veel wind en waaiers. Een pure sprint waar alle sprinters nog fris zitten, daar moet ik het normaal wel afleggen tegen de toppers. Ik had vorig jaar het juiste vertrouwen en dat is er toen ook uitgekomen.”

  Van Aert troefde bij zijn debuut in de Tour alle topsprinters af in de 10e rit.

  Jumbo-Visma komt dit jaar opnieuw met een beresterk team aan de start. Zullen er voor Van Aert nog kansen liggen om voor eigen succes te gaan, of zal hij volledig in dienst moeten rijden van kopmannen Dumoulin en Roglic?


  “Ik ben niet bang om mezelf helemaal te moeten wegcijferen. Alles is vanaf het begin duidelijk afgesproken en ik zie de uitdaging helemaal zitten. Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik ook enorm kan genieten om de ploeg te helpen. In een zware etappe kan ik wel een vrije rol krijgen in de finale.”

  “Ik start zeker op het WK veldrijden in Oostende”

  Door de coronatoestand zal Van Aert dit jaar later dan gewoonlijk het veld in duiken. Maar zien we de drievoudige wereldkampioen in het veld straks ook in actie op het WK in eigen land?

   

  “Ik zal er zeker starten. Het WK is in Oostende, waar ik in 2017 Belgisch kampioen werd. Het is een spectaculair parcours met een grote brug die naar het strand leidt. Een WK in België heeft een unieke sfeer en er komt altijd een massa volk op af, daar wil je gewoon bij zijn.”

  Bekijk hier het interview met Van Aert: