Spahl: "Mogelijk worden de Spelen verschillende aparte competities"

  De Belgian Cats zijn al zeker van hun deelname aan de Olympische Spelen.

  Over een week hadden normaal gezien de Olympische Spelen van start moeten gaan. Toch zitten ze bij Team Belgium niet stil om de Spelen van volgend jaar voor te bereiden.

  Vanuit Japan bereiken ons de laatste dagen pessimistische berichten over de kans dat de Spelen in 2021 wél kunnen plaatsvinden. Maar delegatieleider Olav Spahl gaat er nog altijd vanuit dat uitstel geen afstel zal worden.

   

  "Tijdens een recent overleg met het organisatiecomité werd ons bevestigd dat zo'n 80% van de venues beschikbaar zal zijn. Zo wordt er nog onderhandeld met de eigenaars van de appartementen van het olympisch dorp, die normaal gezien opgeleverd werden na de Paralympische Spelen."

   

  Voorlopig verwacht het BOIC dus dat de planning voor 2020 ook in 2021 gebruikt kan worden. "We hebben ons volledige vluchtschema kunnen overnemen naar volgend jaar, maar we moeten ook realistisch blijven. Daarom hebben we een 2e vluchtschema mochten de Spelen op een andere manier georganiseerd worden."

   

  "Een scenario zou kunnen zijn dat Tokio verschillende olympische competities houdt. Atleten zouden dan vlak voor hun competitie toekomen en vlak erna weer vertrekken. Maar dat heeft een enorme impact op het vluchtschema."

  We hebben een 2e vluchtschema mochten de Spelen op een andere manier georganiseerd worden.

  Olav Spahl

  "Alles zal elkaar snel opvolgen"

  Door het coronavirus vielen heel wat kwalificatietoernooien weg. De voorbije weken werd druk geschoven met die toernooien en werden nieuwe selectieprocedures opgesteld. "46 van de 48 internationale federaties hebben hun criteria al herzien. Voor de interne selectiecriteria is er nog wat werk aan de winkel voor atletiek, turnen, taekwondo, wielrennen en zwemmen."

   

  De 73 Belgen die al een ticket te pakken hadden voor Tokio 2020 kunnen op hun 2 oren slapen, want zij zijn er ook bij in 2021. Maar mogelijk komen daar dus nog enkele sporters bij.

   

  "Met de aangepaste kalender voor kwalificaties wordt het een heel gecondenseerde periode. Het einde van de kwalificatieperiode (5 juli 2021), de selecties, het vertrek naar Japan,... alles zal elkaar snel opvolgen."

  Olympisch delegatieleider Olav Spahl.