Geen coronatests in Super League wegens te duur en weinig profs

  Eind augustus wordt ook de vrouwencompetitie in ons land weer op gang getrapt. Voor de competitie bij de mannen in 1A en 1B ligt er een heel coronaprotocol klaar, bij de vrouwen is dat handboek net iets dunner. Zo zullen de speelsters voor de matchen niet getest worden.

  De clubs in de Super League beginnen deze week weer te trainen. De basisregels om coronabesmettingen tegen te gaan, gelden uiteraard ook daar, maar tests komen er - in tegenstelling tot bij de mannen - niet. Dat heeft een medische commissie met daarin onder andere artsen, de KBVB en de Pro League beslist.

   

  Een van de redenen is het prijskaartje. De clubs betalen de tests zelf en dat zou snel beginnen te wegen op de beperkte budgetten van de vrouwenploegen. Maar ook het statuut van de speelsters speelt een belangrijke rol. In onze hoogste klasse spelen er amper profspeelsters, maar vooral semi-profs of amateurs.

   

  Daarom stelt de commissie de Super League gelijk met 1e nationale (het vroegere 1e amateur, red.). Ook in de lagere reeksen bij de mannen wordt er niet verplicht getest.

  Trainer Anderlecht: "Vrouwen zijn misschien minder besmettelijk"

  Kampioen Anderlecht is deze week met de voorbereiding begonnen. "Vrouwen zullen minder besmettelijk zijn dan mannen?", vertelde Anderlecht-trainer Patrick Wachel over de coronatests. "Ik vind het jammer, maar ik kan het ergens wel begrijpen. Met ons budget kunnen we dat niet tenzij we een paar speelsters verkopen, maar dat is geen goed idee."

   

  Toch denkt Wachel dat er binnenkort toch eventueel een ander protocol zal komen. "Ik zou de vrouwenploegen eerder op het niveau van1B zetten. De eerste testen bij de mannen zijn er ook pas twee of drie weken na de start van de trainingen gekomen."