• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Na een historische match draaide mijn interview met Thys 2 keer in de spaghetti"

  " "

  De legendarische Belgische bondscoach Guy Thys.

  Sporza op Radio 1 graaft elke zondag in het rijke sportarchief van ons land. Archivarissen met dienst in aflevering 10 waren ex-motorcrosser Joël Smets en sportjournalist Frank Raes. Die laatste vertelde over andere tijden bij de Rode Duivels.

  Herbeluister aflevering 10 van Sporza Retro

  Thys zei: "Rustig jongen, het komt allemaal goed"

  "De Rode Duivels gaan naar Spanje, al wie pesetas heeft gaat mee", zong Will Tura in 1982 over het WK van dat jaar. Frank Raes had pesetas en vooral een journalistenkaart. Hij mocht met Jan Wauters mee naar zijn eerste WK als sportjournalist.

   

  "Ik heb veel WK's meegemaakt ondertussen. Het beste was misschien wel het WK 2010 in Zuid-Afrika. En ook het WK 1970, dat ik als kind zag, was fantastisch. Maar in 1982 heb ik me ontzettend geamuseerd. Ik heb er zoveel meegemaakt", begint Frank Raes.

   

  "We mochten als journalist toen nog alles. We konden in het hotel van de spelers en zwommen samen in het zwembad. Nu mag je zelfs niet meer binnen in hun hotel. Na de match België-Argentinië ben ik ook in de kleedkamer van de Belgen geraakt in Camp Nou en heb er (matchwinnaar) Erwin Vandenbergh geïnterviewd. Nu zou je daarvoor 4 keer in de gevangenis vliegen."

  Na de match tegen Argentinië ben ik in de kleedkamer van de Belgen geraakt in Nou Camp. Nu zou je daarvoor vier keer in de gevangenis vliegen.

  Frank Raes

  Na de openingsmatch in de groepsfase tegen Argentinië en een zege tegen El Salvador mocht België niet verliezen in de derde match tegen Hongarije. Maar de Belgen kwamen 0-1 achter en de spanning in die match was voor de Belgische fans bijna ondraaglijk.

   

  Alex Czerniatynski zorgde uiteindelijk op aangeven van Jan Ceulemans voor de broodnodige gelijkmaker. In een sfeer van nationale euforie mocht Frank Raes zijn microfoon onder de neus van bondscoach Guy Thys duwen.

   

  "Ik interviewde Thys na de match, maar mijn bandopnemer draaide opeens in de spaghetti. Ik moest het interview helemaal opnieuw doen, maar Guy Thys zei dan tegen mij: “Rustig jongen, het komt allemaal in orde”."

   

  "Die band draaide nog een 2e keer in de spaghetti. Thys deed dat interview dus 3 keer. Op zo een moment: een historische match, op een WK, waarin Eric Gerets was uitgevallen! Thys bleef de rust zelve. Dat typeerde hem ook wel."

   

  Dat het nochtans een zenuwslopende match was, is een zekerheid. Een dag later zei Thys tegen Raes: “Ik heb nooit een lastigere match meegemaakt in mijn carrière.”.

  "Jan Wauters duwde Pfaff onder, maar die kon niet zwemmen"

  Datzelfde WK in Spanje  was ook het decor van het beruchte "zwembadincident" tussen Jean-Marie Pfaff en sportjournalist Jan Wauters. 

   

  "De journalisten mochten dus mee zwemmen met de Rode Duivels in het hotel, maar Jean-Marie Pfaff kon niet zwemmen. Dat wist Jan Wauters niet. Pfaff duwde Jan en Jan duwde Pfaff onder water en die panikeerde."

   

  "Jacky Munaron, de 3e doelman, heeft Pfaff nog uit het water moeten halen. Na die dag mochten we niet meer zwemmen met de Duivels. Dat was een heel gedoe."

   

  "Pfaff is na de match tegen Hongarije ook nog uit de ploeg gegaan. Hij had Gerets omvergelopen, die hield daar een hersenschudding aan over. Pfaff lag ook niet goed in de groep, maar hij heeft zich later wel hersteld en speelde fantastisch op het WK in 1986."