Pro League houdt vast aan competitie met 16, zonder Waasland-Beveren

  De Freethiel, de thuisbasis van Waasland-Beveren.

  De Pro League blijft voor volgend seizoen vasthouden aan een competitie met 16 clubs, zonder Waasland-Beveren. Dat is de Raad van Bestuur maandag overeengekomen. Op 31 juli moeten de profclubs daarover stemmen tijdens een nieuwe Algemene Vergadering.

  Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) gaf Waasland-Beveren vorige week gelijk in zijn zaak tegen de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische profclubs. Daardoor kwam de beslissing van de Pro League om Waasland-Beveren te laten degraderen op losse schroeven te staan.

   

  Vandaag kwam de Raad van Bestuur (RvB) van de Pro League samen om te bespreken hoe het nu voort moet. En de Pro League lijkt te willen vasthouden aan een competitie met 16 clubs, zonder Waasland-Beveren.

   

  De Pro League meent dat de degradatie van Waasland-Beveren wel wettig is mits een betere argumentatie. Slechts één bestuurslid stemde tegen het voorstel waarmee de RvB over twee weken naar de Algemene Vergadering trekt.

   

  Op 31 juli, amper één week voor de start van het nieuwe seizoen, zal de Algemene Vergadering van de Pro League de knoop moeten doorhakken met een stemming.

  "Zien niet in welke optie beter of meer haalbaar zou zijn"

  "Na een lang debat zijn we opnieuw tot dezelfde conclusie gekomen dat de beslissing die wij genomen hebben op de Algemene Vergadering van 15 mei de minst slechte oplossing is. Wij zien niet in welke andere optie beter of haalbaar zou zijn", zegt Pro League-voorzitter Peter Croonen.

   

  "Voor alle duidelijkheid: de beslissing van 15 mei is eigenlijk bevestigd door het BAS, enkel de beslissing om Waasland-Beveren te laten degraderen, daar heeft het BAS geoordeeld dat dat een andere behandeling is dan in 1B, waarbij de motivatie onvoldoende was om dat verschil te rechtvaardigen."

   

  "In 1A is 29/30e van de competitie gespeeld, in de 1B-finale maar 1/2e. Wij vinden het daarom gerechtvaardigd om een andere beslissing te nemen, maar we moeten dat beter uitleggen."

   

  Kan de competitie wel starten op 8 augustus als Waasland-Beveren opnieuw beroep aantekent? "Wij houden rekening met alles, al zullen we er alles aan doen om de competitie te laten starten op 8 augustus."