Michel Wuyts: "Hellerit uit 2014 was grotere lekkernij dan zwaarste bergrit"

  Vincenzo Nibali pleegde een putsch in de rit van Ieper naar Arenberg over 7 kasseistroken.

  Michel Wuyts was gisteren te gast in Sporza Retro Tour bij Ruben Van Gucht. Onze wielercommentator maakte tal van edities mee, maar ging in de keuze van zijn moment voor een vrij recente versie: de kasseien in de regen in de Tour van 2014. "Dat was wat je verwacht van een hellerit."

  Wuyts licht zijn keuze voor de mini-Parijs-Roubaix toe: "Ik heb een zwak voor dingen die niet zouden moeten gebeuren of die totaal uit het ongerijmde komen. Die Tour van 2014 ging van start in Yorkshire met 2 topfavorieten: titelverdediger Froome en Contador. Die 2 hadden in het voorjaar ook de rittenkoersen gedomineerd."

   

  Onze commentator pikte toen door ziekte pas de 5e dag in. "Na 4 regendagen was dat de rit van Ieper over 155 km naar Arenberg met 9 stroken door de Hel van het Noorden. En die hele Tour wordt op zijn kop gezet. Dat is wat je verwacht van een hellerit. Er gebeurden heel bijzondere dingen. Er stonden mensen op van wie ik nooit had gedacht dat ze met kasseien overweg konden. Dat was een openbaring."

   

  Wuyts had het dan vooral over Vincenzo Nibali, die met de Vuelta in 2010 en de Giro in 2013 de 2 andere grote rondes al had gewonnen. "Ik schat hem zeer hoog in", blaast Wuyts de loftrompet over de Italiaan. "Ik denk dat hij een van de weinigen is die het overbodige kunnen weglaten en zich kunnen focussen op dat ene doel dat ze dat seizoen willen binnenhalen. Je ziet hem zelden 2 keer pieken in 1 seizoen. Maar als hij piekt, haalt hij het doorgaans wel binnen."

   

  "Ze lopen niet dik, diegenen die de 3 grote ronden hebben gewonnen, met ook nog een paar keer Lombardije en Milaan-Sanremo. En wat als hij in de afdaling in Rio 2016 niet valt?"

  In die hellerit wordt de hele Tour op zijn kop gezet.

  Commentator Michel Wuyts

  Nibali wint en pakt al geel op dag 2

  Nibali had toen in 2014 al een rit in de Tour gewonnen, de 2e in Sheffield. Wuyts: "Schalks, op een drafje. Die anderen denken: daar gaan we niet achter en die pakken we een van de volgende ritten wel terug." Nibali pakte in Sheffield ook de gele trui over van Marcel Kittel. En de Italiaan van Astana zou het geel - op 1 dag na - heel de tijd houden.

  Sporza Retro over de "hellerit" over kasseien in Tour 2014:

  "Grotere lekkernij dan zwaarste bergrit"

  Door het barslechte weer haalde de Tour-organisatie de stroken van Mons-en-Pévèle en Orchies uit het parcours, maar er bleef nog 13 km kasseien over, die voor spektakel zorgden.

   

  Chris Froome verdween uit de Tour, Lars Boom won, Nibali eindigde derde en pakte meer dan 2,5 minuut op Alberto Contador. "Nibali heeft een formidabele zaak gedaan", vertelde Wuyts toen als commentator.

   

  Moet er elk jaar verplicht een kasseirit in de Tour? Wuyts: "De omstandigheden zaten mee om dit te creëren. Maar ziedaar het bewijs dat een vlakke etappe - als je de omstandigheden meehebt - een grotere lekkernij is dan de zwaarste bergrit, die vaak steeds meer tegenvalt."

  Het bewijs dat een vlakke etappe - als je de omstandigheden meehebt - een grotere lekkernij is dan de zwaarste bergrit.

  Michel Wuyts

  Chris Froome stapt uit de Tour.

  Maar hebben de renners dat wel graag? Museeuw meent van niet: "Het is inderdaad mooi om commentaar bij te geven. Maar moet dat in de Tour? Persoonlijk zou ik het niet adviseren. Er zijn al zoveel risico's gedurende 3 weken."

   

  Nibali zou uiteindelijk 4 ritten winnen in die Tour, waardoor hij de eindzege meer dan verdiende. "Hij won een etappe met aankomst boven in elke bergketen", weet Wuyts. "Dat is het bewijs van zijn suprematie dat jaar."

   

  Opvallend: Nibali is ook de enige die sinds 2012 de hegemonie van Sky/Ineos kon doorbreken. Museeuw: "Dat zegt veel over zijn kwaliteiten. Die flow van de eerste week neemt het hele Astana-team mee op een wolk."

   

  Kan Nibali nog een grote ronde winnen? Wuyts: "Ik durf net als Johan geen neen te zeggen, maar ik merk dat zijn aanvallen wat minder ver dragen."  

  Lars Boom wint de mini-Parijs-Roubaix in 2014.

  "Boom haalde niet alles uit zijn carrière"

  Lars Boom was de winnaar toen, de 34-jarige Nederlander koerst momenteel niet meer op de weg. Wuyts: "Hij heeft niet alles uit zijn carrière gehaald. Het verwachtingspatroon was enorm."

   

  "De pieken die hij trachtte te realiseren, waren altijd erg kort. Na een goeie 14 dagen zakte hij weg. Hij heeft er een paar keer naast gegrepen, maar in de lengte der jaren is de goesting steeds meer wat weggeëbd. Dat is jammer."

   

  "Ik denk dat hij ook behoefte had aan een sociaal leven, een familieleven. Hij heeft ook geregeld getweet over zijn familiaal geluk. Daar heeft hij recht op. Dat is een keuze die hij moet maken."

  Het moment van Johan Museeuw: