Sterckendries: "Ik ben goed bezig en dat weet ik ook"

  Kent u de beste hamerslingeraarster van België al? Ze is in topvorm, ambitieus en niet op haar mondje gevallen. Maak kennis met Vanessa Sterckendries. Grote ambitie: Tokio 2021. 

  Vorige week liet Vanessa Sterckendries van zich horen. Ze verbeterde haar eigen Belgische record hamerslingeren in Rijsel. Wie haar dat wil afpakken zal voortaan de hamer verder dan 68,39m moeten slingeren. Sterckendries komt steeds dichter bij haar grote doel.

   

  "Ik droom al een paar jaar van 70m. Vroeger ging het met meters vooruit, nu is het al goed als ik er per jaar een meter kan bijdoen. Ik ben goed bezig en weet dat ook. Ik moet gewoon doordoen zoals ik bezig ben."

   

  Alleen is dat niet evident in tijden van corona. Sowieso al niet in een sport, die weinig aandacht krijgt in België. "Als hamerslingeraar moet je heel creatief zijn. Het is niet makkelijk in België. Als loper krijg je bijna alles in de schoot geworpen. Kijk naar het BK, alles gaat door in het Koning Boudewijnstadion, maar hamerslingeren is 40 km verderop in Nijvel."

   

  Haar creativiteit wordt extra op de proef gesteld door de coronacrisis. Het is behelpen met gewichten in de oude garage van haar ouderlijke huis. En op een veldje 300m verderop, dat ze mag gebruiken van de lokale tennisclub.

   

  "Sommige van mijn concurrentes in het buitenland hebben geen trainingen kunnen doen door de coronacrisis. Ik heb toch 80 procent van mijn trainingen afgewerkt. Ik heb altijd alles kunnen doen wat ik wou tijdens de lockdown en dat is positief."

  Als hamerslingeraar moet je heel creatief zijn. Het is niet makkelijk in België. Als loper krijg je bijna alles in de schoot geworpen.

  Trainen met Tokio in het achterhoofd

  In de garage waar ze zoveel getraind heeft tijdens de lockdown, verraden artikels aan de muur haar grote ambitie. "Sterckendries lonkt naar Tokio", is de titel van een van die artikels.  De volgende 12 maanden worden belangrijk in haar carrière. 

   

  "Volgende maand is het BK en in september heb ik twee wedstrijden in Frankrijk, waaronder het Franse kampioenschap. Naar die wedstrijden in Frankrijk wil ik pieken, want daar is sfeer en concurrentie. Ik heb nu 68 meter gegooid tijdens mijn winteropbouw, dat is fantastisch. Nu ga ik de zware trainingen afbouwen om nog beter te doen."

   

  "Ik trainde de hele winter door met Tokio in het achterhoofd en dan overviel de coronacrisis ons. Dat was moeilijk om te aanvaanden, maar ik begrijp het natuurlijk wel. "

   

  "Of het jaar uitstel niet positief is voor mij? Ik weet het niet. Om me te plaatsen moet ik ofwel 72,5m slingeren ofwel de top 32 in de puntenranking halen. 72,5m slingeren, dat ga ik totaal niet halen, daar moet ik realistisch in zijn."

   

  "Via de ranking kan ik wel gaan, maar alle wedstrijden daarvoor zijn stopgezet tot 1 december. Volgende zomer gaat iedereen dus waarschijnlijk aan de rankingwedstrijden willen meedoen. Anderzijds kan ik nog sterker worden."

  "Hamerslingeren was niet mijn eerste keuze"

  Tot slot de vraag die veel mensen zich stellen. Hoe begint iemand met hamerslingeren in België? "Het was absoluut niet mijn eerste keuze. Ik ben begonnen met kogelstoten, dan discuswerpen en op je 12 of 13 jaar komt er hamerslingeren bij op het programma als wedstrijdonderdeel."

   

  "Ik wist niet hoe een hamerslinger eruit zag of hoe ik het moest vastpakken. Ik heb toen zomaar iets gedaan en ik had meteen een clubrecord. Dat vond ik leuk, dus ben ik op internet gaan zoeken hoe het in elkaar zat. Zo ben ik op de techniek beginnen letten en heb ik een coach gezocht."

   

  "Het klinkt een beetje cru en ik wil niet naast mijn schoenen lopen, maar een beetje meer aandacht zou leuk zijn. Dat is gewoon zo."