Ga naar de inhoud

Johan Museeuw in Sporza Retro over dood van Casartelli: "Waarom hij en ik niet?"

Johan Museeuw zit net naast Fabio Casartelli na de valpartij.

Vandaag waren Johan Museeuw en Michel Wuyts te gast in Sporza Retro: Tour de France. Museeuw koos voor een moment dat hem altijd zal bijblijven: de tragische dood van Fabio Casartelli in de Tour van 1995.

"Ik heb 11 keer de Tour gereden met daarin hoogte- en dieptepunten, met vreugde en verdriet. Ik heb veel meegemaakt in de Tour, die zeker niet mijn grote liefde was", zo begint Johan Museeuw de uitzending. En hij koos voor een dieptepunt.

 

"Ik heb de val, met fatale afloop, van Fabio Casartelli in de afdaling van de Portet d'Aspet uitgekozen. Ik lag er zelf enkele minuten bij. Zijn houding veranderde niet en bij het rechtstaan heb ik hem nog even vastgehouden. Ik heb nog Fabio, Fabio geroepen, maar er kwam geen reactie."

 

"Het is een van de beelden uit mijn carrière die me altijd zal bijblijven. Ik heb die rit verdwaasd uitgereden. Bij de finish zag ik verzorger Dirk Nachtergaele naar me komen en aan de andere kant zag ik Richard Virenque met de bloemen op het podium."

 

"En ik vraag aan Dirk: "Hoe is het met Fabio?" en Dirk antwoordt dat hij dood is. Dat was precies 100 kilogram die op mij viel. Vooral door het contrast."

Ik dacht toen: "Waarom hij en ik niet?" Ik heb met die vraag nog enkele dagen rondgereden. Ik had ook in elke bocht schrik om te vallen.

Johan Museeuw

Michel Wuyts was die dag ook in de Tour. "Ik heb een heel ongemakkelijk gevoel bij die dag, schaamte ook", zegt hij. "Plaatsvervangende schaamte voor de mensen - wellicht nog niet ingelicht - die langs de kant roepen omdat de Franse chochou won."

 

"Maar ik had ook schaamte voor mezelf: je bent interviewer en je moet getuigenissen sprokkelen en dat wringt met je karakter."

 

"Je wil niet profiteren van de ellende en het verdriet van een ander, maar anderzijds wordt dat wel van je verwacht. Ik zag het leed bij Johan en ik heb de stap niet willen zetten om een echt interview te doen met hem."

 

"Die beelden had ik nog niet teruggezien", zegt Museeuw. "Ik dacht toen: "Waarom hij en ik niet?" Ik heb met die vraag nog enkele dagen rondgereden. Ik had ook in elke bocht schrik om te vallen."

"Walgelijk dat de festiviteiten gewoon doorgingen"

Opvallend was dat Richard Virenque ondanks de dood van Casartelli op het podium gevierd werd zoals bij elke andere rit. "Walgelijk", zegt Wuyts daarover.

 

"De festiviteiten gingen gewoon door en de organisatie greep niet in. Ze hadden de podiumceremonie niet mogen organiseren en de vip-tent moeten sluiten."

 

"Die stonden daar met champagne jolijt te maken terwijl het nieuws al bekend was. Dat is een blunder. Ik weet dat koersdirecteur Jean-Marie Leblanc daar nog altijd spijt van heeft."

Bekijk de uitzending van Sporza Retro over Fabio Casartelli