Johan Jacobs, de Zwitser die vloeiend Nederlands spreekt: "Valverde is een speelvogel"

  Johan Jacobs is sinds dit jaar prof bij Movistar.

  Op het Zwitsers kampioenschap tijdrijden reed gisteren een zekere Johan Jacobs rond. "Ik spreek uitstekend Nederlands, maar voel me wel een echte Zwitser", zegt de neoprof van Movistar.

  "In de cross was ik het plezier kwijtgeraakt"

  Johan Jacobs, Vlaamser kan een rennersnaam niet klinken. Maar Movistar-renner Jacobs is wel degelijk een Zwitser, die foutloos Nederlands spreekt. 

   

  "Mijn moeder is Zwitserse en mijn vader is Belgisch. Ik ben in Zwitserland opgegroeid, maar mijn vader is altijd Nederlands blijven spreken met mij."

   

  "Doordat ik al een tijdje in Westende woon met mijn Belgische vriendin Charlotte kan mijn Nederlands eigenlijk niet meer beter zijn", zegt de 23-jarige Jacobs. "Maar ik voel me wel nog altijd een Zwitser."

   

  Bij de veldritvolger zal Johan Jacobs misschien wel een belletje doen rinkelen. 6 jaar geleden triomfeerde hij in de Koppenbergcross voor junioren.

   

  "Maar op een bepaald moment was ik het plezier kwijtgeraakt in het veldrijden. Als laatstejaarsbelofte wou ik dan nog eens alles op de weg zetten."

   

  En met succes. "Ik eindigde vorig jaar 2e in Parijs-Roubaix voor beloften en 7e in de Ronde van Vlaanderen voor beloften."

   

  "De Vlaamse koersen zijn ook de wedstrijden waarin ik op termijn goed voor de dag wil komen. Ik droom er ook van om ooit de Ronde van Zwitserland te rijden, maar dan niet om te winnen."

  "Valverde is de patron van de ploeg, maar ook een speelvogel"

  Opvallend is wel dat Jacobs dit seizoen zijn profdebuut maakte bij Movistar. "Ik zou nergens anders willen zitten", zegt de Zwitser.

   

  "Tijdens de eerste stage werd ik op de kamer geplaatst bij José Joaquin Rojas. Hij komt van Murcia en spreekt onverstaanbaar Spaans."

   

  "Ik denk eigenlijk dat ze me opzettelijk bij hem in de kamer gezet hebben, zodat je als nieuwkomer bijna verplicht bent om Spaans te leren. En daar ben ik nu ook mee bezig."

   

  De Spaanse cultuur binnen de ploeg bevalt Jacobs wel. "De Spanjaarden zijn sociaal en heel gemoedelijk. Op stage dronk Valverde 's middags telkens een pintje na de training. Hij is de patron van de ploeg, maar tegelijk is hij ook een speelvogel en grappenmaker."

  Tijdens de 1e stage werd ik op de kamer geplaatst bij Rojas, die onverstaanbaar Spaans spreekt. Zo ben je eigenlijk bijna verplicht om Spaans te leren.

  Johan Jacobs

  Met Patxi Vila kan Jacobs bij Movistar rekenen op de voormalige trainer van Peter Sagan.

   

  "Ik heb dagelijks contact hem. Het is een eer dat zo iemand zoveel vertrouwen in mij heeft. Hij legt de nadruk op een goede basis en zoekt dan naar de laatste details om beter te worden."

   

  Movistar bouwt rustig aan een voorjaarsploeg. "Imanol Erviti en Jürgen Roelandts hebben tonnen ervaring in Vlaanderen die ze doorgeven aan jonkies zoals Juri Hollman, Gabriel Cullaigh, Mathias Norsgaard, Matteo Jorgenson en mezelf."

  "Nadarhek vasthouden op Zwitsers kampioenschap"

  Gisteren kwam Johan Jacobs trouwens in actie op het Zwitsers kampioenschap tijdrijden. Hij legde beslag op de 8e plaats.

   

  "Van alle coronamaatregelen was er eentje dat opviel. Bij de start houdt iemand je normaal vast aan je zadel. Maar nu moesten we ons aan een nadarhek vasthouden, dat telkens ontsmet werd. Een goede oplossing in coronatijden."

   

  Het kampioenschap vond plaats bij de internationale luchthaven van Bern. "Maar het was wel een relatief technisch rondje, met veel bochten. Geen parcours om een snelheidsrecord op te fietsen."

   

  Na het Zwitserse kampioenschap trekt Jacobs op stage naar Sankt Moritz met de nationale selectie. "Daarna staat de Strade Bianche op mijn programma. Daar kijk ik zeker naar uit met mijn veldrit-verleden."

   

  Voor het WK in eigen land, in Zwitserland, komt Jacobs niet in aanmerking omdat het te bergachtig is. "Maar over 4 jaar is er nog eens een WK in Zwitserland, in Zürich. Dat zou meer mijn ding moeten zijn."