"Atleten niet als proefpersonen gebruikt voor Olympische Spelen 2012"

  Het Olympisch stadion in Londen in 2012.

  UK Sport beweert geen atleten in gevaar gebracht te hebben door hen een experimenteel middel toe te dienen in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De hoogste sportinstantie in Groot-Brittannië reageert daarmee op een artikel in de Mail on Sunday.

  Volgens de zondagseditie van de Britse tabloid werden 91 atleten, uit acht sporten, voorzien van de energiedrank DeltaG, zonder de garantie dat dit middel vrij was van bijwerkingen of geen positieve dopingtesten zou opleveren.

   

  De sporters zouden een document moeten ondertekend hebben waardoor UK Sport niet aansprakelijk kon gesteld worden en ze mochten ook niet in het openbaar praten over het project.   

   

  UK Sport stelt echter dat het het Wereldantidopingagentschap (WADA) en het Britse antidopingbureau heeft gecontacteerd om er zeker van te zijn dat het product conform de toen geldende regels kon ingenomen worden en dat de gezondheid van de atleten hierdoor niet in gevaar zou komen.   

   

  "UK Sport financiert geen onderzoeksprojecten gericht op het bereiken van een prestatievoordeel ten koste van de gezondheid van de atleten", zo klinkt het in een persbericht. Het afwijzen van aansprakelijkheid en het oproepen tot discretie zijn volgens UK Sport gangbare praktijken bij het uittesten van producten.

  De Olympische Spelen van Londen in 2012 waren een groot succes voor Groot-Brittannië. Het gastland behaalde 29 gouden medailles op die Olympische Spelen en eindigde op de derde plaats in de medailletabel.

   

  Groot-Brittannië blonk uit op de atletiekpiste met onder meer Jessica Ennis, Mo Farah en Greg Rutherford en op de wielerbaan met Chris Hoy, Laura Trott en Jason Kenny. Maar ook Bradley Wiggins (tijdrijden), Alistair Brownlee (triatlon) en Anthony Joshua (boksen) werden olympisch kampioen.