Straffe geste: Wimbledon gaat niet door, maar keert wel prijzengeld uit

  Tennis op het heilige gras hebben we dit jaar niet te zien gekregen.

  Alle spelers en speelsters die dit jaar op basis van hun positie op de wereldranglijst gegarandeerd waren van deelname aan Wimbledon krijgen prijzengeld. Het gaat om een bedrag van 11,2 miljoen euro verdeeld over 620 spelers. "Een beloning voor hun harde werk."

  Normaal gezien zou Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het jaar, op dit moment aan de gang zijn. Door de coronapandemie werd het toernooi dit jaar afgelast en dat is voor velen financieel een zware dobber.

   

  De Wimbledon-organisatie komt nu met een opvallend en mooi gebaar. "We zijn in de positie dat we prijzengeld kunnen geven aan alle 620 tennissers die op basis van hun ranking rechtstreeks op de hoofdtabel of kwalificatietabel zouden staan", klinkt het in een statement.

   

  "We zijn blij dat onze verzekeringspolis ons toestaat de impact van de annulatie van ons toernooi voor de spelers te erkennen. We kunnen ze nu dus het geld overmaken als beloning voor het harde werk dat ze geleverd hebben."

   

  Een sterk signaal. De 224 enkelspelers die zouden aantreden in de kwalificates krijgen elk zo'n 14.000 euro, de 256 van de hoofdtabel krijgen 28.000 euro per persoon. De dubbelspelers stellen het met 7.000 euro per speler/speelster. En ook de rolstoeltennissers worden niet over het hoofd gezien met zo'n 6.700 euro.

   

  Ook de scheids-en de lijnrechters zullen een vergoeding ontvangen, ook al hebben ze daarvoor niks moeten doen. 

  Prijzengeld Wimbledon 2020
  spelers kwalificatietoernooi 14.000 euro
  spelers eerste ronde 28.000 euro
  spelers dubbeltoernooi 7.000 euro
  rolstoelspelers 6.700 euro

  De spelers en speelsters zijn in de wolken:

  Rankingmethode mannentoernooi wordt aangepast

  All England Lawn Tennis Club kondigde verder aan dat het met onmiddellijke ingang de rankingmethode bij de mannen in het enkelspel aanpast.

   

  Sinds 2002 hield het enkel rekening met de prestaties op de grastoernooien. Vanaf de volgende editie, voorzien van 28 juni tot en met 11 juli 2021, telt louter de ATP-ranking.

   

  Bij de vrouwen was dat al het geval.

  "Zeer welkom voor spelers als Kimmer Coppejans"

  "Voor een speler als Kimmer Coppejans (ATP-154) is dit mooi nieuws", reageert onze tenniscommentator Dirk Gerlo. "14.000 euro voor een kwalificatiespeler lijkt veel geld, maar vergeet niet dat een tennisser als zelfstandige werkt."

   

  "Coppejans moet zelf eten, drinken, overnachten, zijn coach betalen, zijn kinesist betalen... En als straks de toernooien weer beginnen, moet hij ook weer hotels en vliegtuigen boeken."

   

  "Voor spelers van zijn kaliber is 14.000 euro zeer welkom, voor toppers is het zakgeld."

  Kimmer Coppejans in actie bij de Daviscupploeg.

  "Wimbledon zit op een berg geld"

  Wimbledon zal normaal gezien het enige grandslamtoernooi zijn dat dit jaar het bordje "geannuleerd" moet uithangen. De Australian Open kon begin dit jaar nog doorgaan, de US Open en Roland Garros vinden binnenkort nog plaats. En toch keert Wimbledon prijzengeld uit.

   

  "Omdat Wimbledon het meest prestigieuze toernooi ter wereld is. En omdat Wimbledon het meest winstgevende toernooi is. In Londen zitten ze op een berg geld", weet Dirk Gerlo.

   

  "Vorig jaar heeft Wimbledon ruim 55 miljoen euro winst gemaakt. Het merendeel van die winst gaat naar de Britse tennisfederatie."

   

  "En Wimbledon is het enige tennistoernooi dat een verzekering had afgesloten voor een pandemie zoals het coronavirus. Daardoor lijden ze dit jaar eigenlijk alleen het directe inkomstenverlies van de catering bijvoorbeeld. Maar via die verzekering recupereren ze bijvoorbeeld het geld van mediarechten en sponsoring."

  Wimbledon is het enige tennistoernooi dat een verzekering had afgesloten voor een pandemie zoals het coronavirus.

  Dirk Gerlo