Winnaars & verliezers van coronacrisis: Bayern en United top, Lazio en Sociedad flop

  Wat is de impact van de coronabreak op de resultaten van de voetbalteams?

  De coronacrisis heeft het wereldwijde voetbal zwaar getroffen, maar zoals bij een regenpauze in het tennis komt niet iedereen hetzelfde uit de onderbreking. Sporza onderzocht wie de winnaars en verliezers waren in de vier grote Europese competities die ondertussen hervat zijn.

  Niets kon Bayern afstoppen, ook corona niet

  Laat ons beginnen met de Bundesliga. In Duitsland werd als eerste opnieuw gevoetbald en is de competitie ondertussen afgelopen. Bayern München begon als leider aan de laatste 9 matchen zonder publiek. Bayern had dus het meeste te verliezen, maar het omgekeerde gebeurde.

   

  Bayern won al zijn 9 matchen na de onderbreking. Het ging van gemiddeld 2,2 punten/match naar 3. Verrassende tweede is Werder Bremen dat zich op die manier miraculeus nog wist te redden. Het haalde voor de onderbreking gemiddeld 0,75 punten/match en 1,3 punten erna. 

   

  Van de 9 Duitse ploegen die het gemiddeld na de onderbreking slechter deden dan ervoor zijn er 5 echte traditieclubs: Dortmund, Leverkusen, Mönchengladbach, Keulen en Schalke. Misten zij hun publiek meer dan de andere ploegen?

  United de coronakampioen van Premier League

  In de Premier League wordt sinds juni opnieuw gevoetbald. Voorlopig is Manchester United de "coronakampioen" na 5 matchen. United haalde 13 op 15 of gemiddeld 2,6 punten per match. Voor corona was dat 1,55 punten. Een positief verschil van 1,05 punten per match, waardoor het bijzonder dicht bij plaats 3 van Chelsea komt in de stand.

   

  Kampioen Liverpool is het meest gehavend uit de onderbreking gekomen. Liverpool ziet zijn gemiddeld aantal punten per match zakken van 2,83 naar 2,0. Niemand verliest gemiddeld meer punten in Engeland.

   

  De slechtste ploeg in Engeland blijft wel Norwich. Norwich was al laatste voor de crisis met gemiddeld 0,72 punten/match. Na de crisis is dat gezakt naar 0 punten/match. Brighton, de ploeg van Leandro Trossard, is na de onderbreking zijn plaats in de Premier League aan het verzekeren dankzij een stijging van het gemiddeld aantal punten van 1 naar 1,40 per match.

  Milan zet de grootste stap vooruit, Lazio in vrije val

  In Italië is Atalanta dé kampioen van het postcoronatijdperk. De ploeg van Timothy Castagne pakte 15/15 sinds de herstart. Daardoor is het na de onderbreking over Inter naar plaats drie in de stand gesprongen en jaagt het nu op de nummer twee, Lazio. Het verschil is nog 2 punten.

   

  De club die in de Seria A de grootste stap vooruit heeft gezet na de onderbreking is Milan. Voor de crisis pakte het gemiddeld 1,38 punten/match, erna 2,6 punten/match. Een verschil van 1,22 meer. Bij Atalanta is dat gemiddeld 1,08 punten meer. Milan won bovendien tegen Roma, Lazio en Juve na de onderbreking.

   

  Grootste slachtoffer van de onderbreking is Lazio. Lazio pakte 6 op 15. Bij geen enkele club is het verval zo groot. Van gemiddeld 2,38 punten per match, naar 1,18 punten/ match.

  Villarreal en Real Madrid doen gouden zaken

  Samen met Bayern en Atalanta is Real Madrid de enige ploeg die een perfect rapport heeft na de coronabreak. Het pakt 24 op 24. Real won voor de break gemiddeld 2,07 punten/match, na de break is dat gestegen naar 3 punten/match, een verschil van 0,93 punten/match.

   

  Er is 1 ploeg die nog meer vooruitgang heeft geboekt. Villarreal scoort na de break gemiddeld 0,97 punten/match meer dan ervoor. Zo is het gestegen van plaats 9 naar plaats 5, wat recht geeft op Europees voetbal.

   

  Op Barcelona lijkt de onderbreking nauwelijks invloed te hebben. Barça pakt gemiddeld per match 0,10 punten meer nu dan voor de break. De slechtste coronaleerling is de ploeg van de geblesseerde Adnan Januzaj, Real Sociedad. Het pakt 5 op 24.