Lommel is epicentrum van motorcross: "Wie hier zijn plan kan trekken, kan dat overal ter wereld"

  De parking van het crosscircuit in Lommel staat afgeladen vol.

  De internationale top van de motorcross heeft de weg naar het circuit in Lommel gevonden. De crossers komen er trainen want dit jaar worden er maar liefst 3 Grote Prijzen in ons land gereden. "Het is belangrijk dat we als motorcrossland weer even op de kaart gezet worden."

  Een week geleden kreeg Lommel te horen dat het niet één, maar drie Grote Prijzen motorcross mag organiseren. Sindsdien staat de telefoon op het circuit roodgloeiend. Rijders van over de hele wereld willen in Lommel komen trainen. Op de parking staan campers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Engeland, Ierland, Rusland en Australië. Zij hebben allemaal een trainingsslot gereserveerd. Door corona worden er immers maar 50 rijders per sessie toegelaten.

   

  Voor het Belgische motorcross is dit een zegen na enkele jaren van laagconjunctuur, zegt Joël Smets, teammanager van het KTM-team van onder

  anderen Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli. "In het verleden was België het
  epicentrum van de cross, omdat we ook heel veel wereldkampioenen hadden. Dat is helaas een beetje minder. Misschien zal dat nu met Jago Geerts wel veranderen. Maar voorlopig moeten we ons optrekken aan een toporganisatie in eigen land: 3 op een rij zelfs."

   

  Meervoudig vice-wereldkampioen Marnicq Bervoets treedt Smets bij. "Nu de rijders weten dat er hier drie Grote Prijzen verreden worden, op het zwaarste circuit van de hele wereld, wil iedereen hier zijn. Zeker voor de Fransen en de Italianen, die vaak op harde omlopen rijden, is het belangrijk om hiervan toch al eens te proeven. Voor ons land is het belangrijk dat we als motorcrossland weer even op de kaart gezet worden. Het is een beetje stil geweest rond onze sport. Nu zijn er weer positieve signalen met de drie GP’s maar ook met aandacht voor motorcross voor kinderen bijvoorbeeld."

  De smile van zandduivel Herlings

  Doorgaans domineren de snelle harde pistes het WK. Nu lijkt zand de scherprechter te worden met naast Lommel ook drie GP's op een gelijkaardige ondergrond in Letland. Joël Smets: "Door die zware zandgrond zijn veel rijders die zijn opgegroeid op hardere banen wel verplicht om hier te komen verkennen en zich voor te bereiden op een zwaar WK. Als je goed je plan kan trekken op deze ondergrond, dan kan je overal ter wereld wel terecht. De rijders zijn dus sowieso geneigd om naar hier te komen en nu met die drie geplande Grand Prix nog meer."

   

  "Ook in het verleden had je rijders die een specifieke voorkeur hadden voor een bepaalde ondergrond, zoals ook in het tennis met gravel, hardcourt en gras.,Bij ons is dat ook zo. In principe is deze kalender voor de Belgen en de Nederlanders een onmiskenbaar voordeel."

  Herlings is heel blij met die zandomlopen. Ook hij is een zandduivel. Toen de nieuwe kalender bekendgemaakt werd, had hij een heel brede smile

  Joël Smets

  "Ik ben zowat de mentor van Jeffrey Herlings, de leider in het WK op dit moment. Hij is heel blij met die zandomlopen. Ook hij is een zandduivel. Toen de nieuwe kalender bekendgemaakt werd, had hij een heel brede smile."


  Het KTM-team van Joël Smets heeft naast Jeffrey Herlings nog twee ijzers in het vuur met het oog op de titel in de MXGP: de Siciliaan Antonio Cairoli en de Spanjaard Jorge Prado, de tweevoudige wereldkampioen van de MX2, die is  vergestapt naar de MXGP. "Ik ben heel blij dat er drie GP's komen in Lommel", vertelt die laatste in vloeiend Nederlands. "Ik voel me hier thuis, ik heb hier ook zes jaar gewoond. Ook het parcours ligt me en ik voel me prima bij KTM."


  Smets heeft dus een Dream Team op de been gebracht en dat schept verwachtingen. "Wij kijken ook wel naar de concurrentie, maar met die drie jongens hopen we toch wel de hoofdvogel af te schieten."

  Alle ogen gericht op Jago Geerts

  Voorlopig blijft Steve Ramon de laatste Belgische wereldkampioen en daarvoor moeten we toch al terug tot 2007. Dit seizoen staat Jago Geerts na twee GP's 2e in de WK-stand van de MX2, achter de Fransman Vialle. De sportieve manager van Geerts, Marnicq Bervoets, begint stilaan te dromen. "Het is al zo lang geleden dat we een Belgische rijder hadden die meestreed voor de wereldtitel. Ik ben zeer enthousiast. En dan nu nog drie GP's in het Lommelse zand waar Jago in opgegroeid is. Dat zijn alleen maar pluspunten voor ons team."

   

  Ook Geerts zelf beseft dat de drie wedstrijden in Lommel zijn kansen op de wereldtitel doen toenemen. Hij houdt van zand, en ook de drie GP’s in Letland op een bijna gelijkaardige omloop, spelen in zijn kaart. "Ik ben heel blij met de nieuwe kalender. Lommel is mijn thuiscircuit. Ik woon hier maar tien minuten vandaan. Daar heb ik wel een voordeel mee."

   

  "De wedstrijden zullen elkaar ook snel opvolgen: op zondag, op woensdag en dan alweer op zondag. Ook fysiek wordt het dus zwaarder. Ik kijk er naar uit om er weer aan te beginnen. Ik heb de eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen, tijdens de tweede heb ik een beetje pech gehad. Ik ben er klaar voor en hopelijk kan ik opnieuw voorbij Vialle."