Amateurclubs: "5 miljoen euro van de Pro League? Niet gevonden in onze kas"

  De amateurclubs vrezen voor lege kantines.

  Vertegenwoordigers van het amateurvoetbal in Vlaanderen hebben vandaag met mekaar gepraat over nieuwe aftrapuren in de hoogste klasse. "De clubs eisen dat we momenteel gas geven en dat zullen we ook doen", reageert Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen.

  De amateurclubs zijn boos. Volgend seizoen voetballen ze in de Jupiler Pro League 's zaterdags al 16.15u, 's zondags beginnen ze om 13.30u. De clubs vrezen zo bezoekers en inkomsten te mislopen.

   

  "Veel supporters van onze club hebben ook een abonnement van Antwerp", klinkt het bij Ternesse in Wommelgem. "Als zij naar de Bosuil gaan terwijl wij spelen, zal onze omzet dalen aan de kassa en in de kantine. Jammer."

   

  Voetbal Vlaanderen, die de clubs in Vlaanderen vertegenwoordigt, springt in de bres. "De Pro League is erg sterk in lobbyen. Dat apparaat moeten we ook beter uitbouwen", vindt Marc Van Craen.

   

  "Daar engageer ik me voor, want dit is het juiste momentum. De clubs eisen dat we momenteel gas geven en dat zullen we ook doen", maakt de voorzitter zich sterk.

  "Wij betalen ook aan de voetbalbond"

  "Wij vragen meer solidariteit", gaat Marc Van Craen voort. "Ik lees in de krant dat de Pro League 5 miljoen euro aan de amateurs geeft. Neen, zij betalen bijdragen aan de bond, maar dat doen wij ook. Zij krijgen na het WK wel miljoenen van de bond als vergoeding, wij een peulschil. Dat is een brug te ver."

   

  "En die 5 miljoen euro heb ik nog niet gevonden in onze kas", zucht Van Craen.

   

  "De maatschappelijke rol van het amateurvoetbal is veel hoger dan die van de Pro League", vervolgt de voorzitter van Voetbal Vlaanderen. "De Pro League schrijft een economisch verhaal, de amateurclubs bekijken voetbal als een sociaal verhaal."

   

  "De basis van het voetbal ligt in het amateurvoetbal. Alle spelers en scheidsrechters zijn ooit als amateur begonnen."

  De basis van het voetbal ligt in het amateurvoetbal. Alle spelers en scheidsrechters zijn ooit als amateur begonnen.

  Marc Van Craen (Voetbal Vlaanderen)

  Het journaal: amateurclubs eisen meer inspraak