Wereldrecordhouder Kevin Young (53) studeert in Leuven en houdt van Stella

  Kevin Young voelt zich prima in ons land.

  In het Eén-programma Vive la vie praat Maarten Vangramberen met de voormalige topatleet Kevin Young. Die studeert én geniet tegenwoordig in Leuven.

  Op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 won Kevin Young de 400 meter horden in 46"78.  28 jaar later staat zijn wereldrecord nog altijd.

   

  Young was de eerste man die onder de 47 seconden dook. Pas de jongste jaren kreeg hij met Warholm, Samba en Rai opvolgers.

   

  "Als die jongens lopen, krijg ik het benauwd", geeft de intussen 53-jarige Amerikaan toe. "Mijn wereldrecord gaat zeker een keer verbroken worden, zeker als de jongens vat krijgen op de race."

   

  "Ooit moet het lukken, wereldrecords zijn er om gebroken te worden", vindt Young. "En dan feliciteer ik die persoon. Meestal zit er 26 jaar tussen wereldrecords.  Dat van mij staat nu al iets langer."

  Snelste tijden 400 meter horden
    atleet chrono jaar
  1. Kevin Young (VS) 46"78 1992
  2. Karsten Warholm (Noo) 46"92 2019
  3. Abderrahman Samba (Qat) 46"98 2018
  4. Benjamin Rai (VS) 46"98 2019
  5. Edwin Moses (VS) 47"02 1983

  Master in sportethiek en -integriteit

  Kevin Young woont een tijdje in ons land. Hij studeert aan de KU Leuven. "Ik volg een interdisciplinair programma: een master in sportethiek en -integriteit", legt de gewezen hordeloper uit.

   

  "Ik kan er internationale en lokale besturen mee helpen om ethischer te denken of te handelen.  Ik leer bij over sportweddenschappen, hoe we discriminatie tegen gaan en over veilig sporten. Het zijn allemaal categorieën die aan bod komen in de studies."

   

  Young voelt zich goed in ons land en denkt er niet meteen aan terug naar de Verenigde Staten te trekken. Enerzijds vanwege de coronacrisis, anderzijds ook omdat hij onze bieren heeft leren kennen.

   

  "Stella, Leffe en Duvel vind ik lekker, maar jullie hebben er zo veel", lacht hij. "Onlangs zag ik in Brugge een muur vol bier. Ik stond perplex."

   

  Onlangs zag ik in Brugge een muur vol bier. Ik stond perplex.

  Kevin Young

  Het gesprek met Kevin Young in Vive la Vie: