Voorlopig zijn alleen thuissupporters welkom in Nederlandse voetbalstadions

  De Johan Cruijff ArenA wordt in het begin volledig het terrein van de Ajax-fan.

  De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft een protocol uitgewerkt van ruim 80 pagina's voor het nieuwe seizoen in samenspraak met de verschillende betrokken partijen. Opvallend is dat voorlopig alleen de supporters van de thuisspelende clubs welkom zijn in de Nederlandse voetbalstadions.

  De burgemeesters en politiediensten zaten mee om de tafel met de KNVB. Om de in- en uitstroom van het publiek beheersbaar te houden hebben die 2 partijen aangegeven dat supporters van de uitspelende club in de opstartfase niet welkom zijn.

   

  Komende maand gaan de profclubs onderlinge oefenwedstrijden spelen. De clubs die dat willen, kunnen bij toestemming van de burgemeester in beperkte mate publiek toelaten.

   

  Door de bezoekers op een slimme en wellicht zelfs innovatieve manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. De fans moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor personen uit hetzelfde huishouden en voor jongeren tot 18 jaar. Zij mogen wel naast elkaar zitten.

   

  Supporters van 18 jaar en ouder die niet uit hetzelfde huishouden komen, moeten 1,5 meter afstand houden. Dat betekent in de meeste stadions dat er 3 à 4 stoelen tussen de fans in leeg moeten blijven.

  Door de bezoekers op een slimme manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. 

  Supporters met tijdvakken naar stadion laten komen, gezangen verboden

  Het advies aan de clubs is om met tijdvakken te werken bij zowel de in- als uitstroom. Dit om te voorkomen dat er "piekdrukte" ontstaat bij de ingangen, waar iedere bezoeker een gezondheidscheck moet ondergaan.

   

  In het protocol - dat de naam "Veilige opstart betaald voetbal 2020-21" draagt - is nog niet opgenomen hoe clubs moeten handelen als supporters in groepsverband hard schreeuwen of zingen. Voorlopig is dat vanuit de overheid verboden.

   

  De KNVB heeft bepaald dat bij overtreding van deze maatregel in het uiterste geval een stadionverbod van 3 maanden kan worden opgelegd. De bond hoopt vooral dat clubs in gesprek gaan met de fans om zulke situaties te voorkomen.