Ferdi Van den Haute: "Plots zeiden ze dat de gele trui toch niet voor mij was"

  De kaarten brachten Maarten Vangramberen gisteren bij Ferdi Van den Haute.

  In Vive La Vie bezoekt Maarten Vangramberen elke dag een ex-ritwinnaar in de Tour. Gisteren brachten de kaarten hem bij Ferdi Van den Haute (68).  "Helaas is het bij die ene ritzege in 1984 gebleven voor mij", zegt Van den Haute.

  "De gele trui bleek niet voor mij te zijn, maar voor Adrie van der Poel"

  In 1984 schreef Ferdi Van den Haute de 4e etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam door solo over de streep te komen. "Helaas is het maar bij één ritzege gebleven", mijmert Van Den Haute.

   

  "Het was die bewuste dag misschien in mijn voordeel dat het slecht weer was en dat het peloton in slaap was gevallen. Tja, hoe win je die etappe? Door gewoon sneller te rijden als het peloton."

   

  De ritzege van Van den Haute kreeg nog een staartje. Hij leek een dubbelslag te hebben geslaan door ook de gele trui te veroveren. Van den Haute blonk in het geel op het podium, maar pas uren later bleek de trui toch niet voor hem te zijn. 

   

  "Ik was ervan overtuigd dat ik de gele trui had overgenomen. Wij sliepen toen in een school. Ik lag alleen op mijn kamer toen ze mij kwamen vertellen dat de trui toch niet voor mij was, maar wel voor Adrie van der Poel."

   

  "Nu als de cijfers klopten, dan moest ik niet ongelukkig zijn. Integendeel, ik was al heel gelukkig dat ik de rit had gewonnen."

  Ik was vooral gelukkig dat ik de ritzege had gepakt.

  Ferdi Van den Haute

  "Meteen na Belgische titel gestopt met koersen"

  Drie jaar later, in 1987, werd Van den Haute Belgisch kampioen op de weg. Daarop besliste hij verrassend genoeg om te stoppen met koersen.

   

  "Ik had tegen mijn vrouw gezegd dat ik ging stoppen als ik 12 jaar beroepsrenner was geweest. Ik dacht dat ik de inspanningen niet meer aankon om te presteren op het niveau waarop ik wilde. Ik heb daar misschien flink wat geld mee laten liggen, maar gezond zijn en gelukkig zijn is voor mij het belangrijkste."  

  Ik hoop dat er in de hemel een wielerpiste is, zodat ik Schotte en Merckx kan kloppen in de achtervolging.

  Ferdi Van den Haute

  Maar met zijn gezondheid is hij een paar jaar geleden helaas wel op de sukkel geraakt. "Ik had keelpijn en kon heel moeilijk slikken. Na een paar onderzoeken hebben ze lymfeklierkanker vastgesteld. Dat was natuurlijk een zware dobber, maar ik wist dat ik zou genezen. Hoe raar dat misschien ook klinkt."


  "Ik weet wel al hoe de hemel er voor mij moet uitzien. Ik hoop dat daar een piste is. Dan ga ik rijden tegen Briek Schotte en Eddy Merckx. Ik ga ze kloppen in de achtervolging en samen met hen op het podium staan. Iets wat ik als coureur nooit heb kunnen doen."

  Het verhaal van Ferdi Van den Haute: