UEFA loot morgen voor Final 8 in Champions League en Europa League

  Juventus en Lyon moeten nog hun terugmatch van de 1/8e finales afwerken.

  Morgenmiddag staan op de hoofdzetel van de UEFA in Nyon de lotingen voor de eindrondes in de Champions League (vanaf 12u) en de Europa League (vanaf 13u) op het programma. Die zullen plaatsvinden zonder publiek. Dat heeft de UEFA vandaag meegedeeld.

  Champions League in Lissabon, Europa League in Duitsland

  De Champions en Europa League worden volgende maand in een onuitgegeven eindronde, de "Final 8", afgewerkt. Zonder publiek, zo besliste de UEFA uit vrees voor het coronavirus.

   

  De Champions League wordt gespeeld in Lissabon, 4 Duitse steden (Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen) ontvangen de Europa League. Alle confrontaties zullen vanaf de kwartfinales in 1 duel worden afgewerkt.

   

  Maar belangrijk: in de Champions League moeten voor die kwartfinales nog 4 terugwedstrijden van de 1/8e finales worden gespeeld. In de Europa League zijn zelfs nog maar 6 van de 8 heenduels in de 1/8e finales afgewerkt.

   

  De 1/8e finales die nog niet werden afgetrapt - AS Roma-Sevilla en Getafe-Inter - zullen ook in Duitsland in 1 duel worden gespeeld.

   

  Voor de overige terugwedstrijden in beide Europese bekers kunnen de clubs voorlopig nog vrij bepalen waar ze hun matchen spelen. Dat kan in Lissabon of in de Duitse steden, maar ook de mogelijkheid om ze in eigen stadion te laten plaatsvinden, wordt nog opengelaten door de UEFA.

   

  Er komt echter wel steeds meer kritiek op die vorm van vrijheid. Bij meer vliegverkeer vergroot immers ook de kans op besmetting, terwijl de teams in Lissabon of de vier Duitse steden in hun bubbel kunnen blijven.   

  Geen reekshoofden in loting

  4 teams zijn in de Champions League al zeker van de kwartfinales: PSG, RB Leipzig, Atalanta Bergamo en Atletico Madrid.

   

  Bayern München-Chelsea (heen: 0-3), Barcelona-Napoli (heen: 1-1), Manchester City-Real Madrid (heen: 1-2) en Juventus-Lyon (heen: 1-0) zijn de nog af te werken terugmatchen.

   

  De UEFA loot morgen al voor het verdere verloop van beide bekers, zonder alle - of in de Europa League zelfs geen enkel - teams te kennen die doorstoten. Er zijn geen reekshoofden en teams uit hetzelfde land kunnen elkaar treffen.   

   

  De UEFA houdt sterk vast aan haar plan. Ondanks een hernieuwde lockdown in Lissabon heeft de UEFA voorlopig geen plan B voor de Portugese hoofdstad, als de pandemie er nog aan kracht zou winnen.

   

  De Portugese premier Antonio Costa liet gisteren nog weten dat de lockdown in Lissabon, die voorlopig van kracht is tot volgende week woensdag, waarschijnlijk verlengd zal worden tot eind juli.

  Programma Champions League
  7-8 augustus terugwedstrijden 1/8e finales
  12-15 augustus kwartfinales (Lissabon)
  18-19 augustus halve finales (Lissabon)
  23 augustus finale (Lissabon)
  Programma Europa League
  5-6 augustus terugwedstrijden 1/8e finales
  10-11 augustus kwartfinales (Duitsland)
  16-17 augustus halve finales (Duitsland)
  21 augustus finale (Keulen)