Raad van Bestuur Pro League beslist nog niets, zelfde verdict is piste

  De Raad van Bestuur hield vandaag een videocall, maandag is er een nieuwe.

  De Raad van Bestuur van de Pro League is vandaag in spoedzitting bij elkaar gekomen, nadat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) gisteren de  beslissing over de degradatie van Waasland-Beveren nietig verklaard had. De beheerraad besliste vandaag niets, maandag is er een nieuwe beheerraad op basis van een gedetailleerde nota.

  Na de videocall, die 2 uur duurde, gaf woordvoerder Stijn Van Bever van de Pro League een korte reactie aan Sporza: "De Raad van Bestuur kreeg vandaag van zijn juristen uitleg over en hun analyse van het vonnis dat door het BAS werd uitgesproken."

   

  "Na een constructieve gedachtewisseling werd aan het management gevraagd een gedetailleerde nota voor te bereiden voor de Raad van Bestuur. Deze zal maandag opnieuw overleggen alvorens een Algemene Vergadering bijeen te roepen."

   

  Is er ongerustheid of paniek of ziet de Pro League een oplossing? "Wij trachten in alles een oplossing te zien. Paniek is een slechte raadgever. De juristen hebben hun visie gegeven en we hebben afgesproken dat er maandag een nieuwe Raad van Bestuur komt om de verdere stappen te bespreken."

   

  "Het gaat om zware beslissingen, maar de beslissingen die genomen zullen worden, zullen in het belang zijn van het Belgische profvoetbal. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid en daar kunnen we niet licht over gaan."

   

  De Algemene Vergadering kan officieel ten vroegste op 23, 24 of 25 juli plaatshebben, tenzij alle teams dat vroeger willen doen.

  Piste om toch zelfde beslissing voor te stellen

  Ook de advocaat van de Belgische bond (KBVB) nam aan de videoconferencing deel. Hij legde uit wat het BAS juist beslist had.

   

  De belangrijkste conclusie was dat de motivering voor de beslissing tot degradatie van Waasland-Beveren op de Algemene Vergadering van 15 mei niet goed was.

   

  Een van de pistes die vandaag op tafel kwamen, is toch dezelfde beslissing nemen - dus Waasland-Beveren laten zakken - maar dan met een betere motivering.

  De nota van maandag lijkt in die richting te zullen gaan, al kon Van Bever dat niet bevestigen. De Pro League houdt sowieso naast een plan A ook een plan B achter de hand.

   

  Vandaag zou de Raad van Bestuur van de Pro League sowieso niet beslissen. Het management - in casu CEO Pierre François - bereidt tegen maandag een voorstel voor. De Raad van Bestuur moet daarover zijn akkoord geven, waarna dat voorstel naar de Algemene Vergadering kan, die dan ook met 80 procent akkoord moet gaan. (lees voort onder foto)

  Woordvoerder Pro League: "Paniek is een slechte raadgever"

  Beerschot: "De enige zekerheid is de onzekerheid"

  Volgens Waasland-Beveren is een eerste klasse A met 18 ploegen de enige mogelijke oplossing, mét Waasland-Beveren, OHL en Beerschot, de 2 promotiefinalisten van 1B.

   

  Bij OHL horen ze het in Keulen donderen, bij de gedachte dat de Pro League gewoon opnieuw dezelfde beslissing wil hanteren.

   

  Beerschot-bestuurder Walter Damen reageerde kort met een eigen versie van een citaat van Socrates: "De enige zekerheid in dit voetbaldossier is de onzekerheid en enkel zo overleef je binnen de huidige voetbalmalaise."

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  En de toelichting door Bert Sterckx:

  Na de uitspraak van het BAS: waar staat het Belgische voetbal nu?