Ga naar de inhoud

Na de uitspraak van het BAS: waar staat het Belgische voetbal nu?

 do 9 juli 2020 10:33
Hoeveel clubs telt 1A volgend seizoen?

Het Belgische voetbal en zijn bestuurders hebben er de voorbije weken en maanden een soepje van gemaakt en na de uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) ligt die schotel nog extra zwaar op de maag. Niemand lijkt nog te weten hoe het Belgische voetballandschap oogt. In dit artikel schetsen we een stand van zaken, weliswaar met veel meer vragen dan antwoorden.

Voor wie de voorbije maanden op een verlaten eiland heeft doorgebracht, vatten we nog eens samen hoe de coronacrisis het Belgische voetbal op zijn kop heeft gezet.

 

Na 29 speeldagen was voetbal in 1A door de gezondheidscrisis niet meer mogelijk. Nog 1 speelronde van de reguliere competitie stond voor de (gesloten) deur.

 

Rode lantaarn Waasland-Beveren (20 punten) had een achterstand van 2 punten op nummer 15 KV Oostende (22 punten) en kon zich sportief nog redden. De affiches op die slotspeeldag: Waasland-Beveren versus AA Gent en Cercle Brugge tegen Oostende.

 

Problemen in 1A, maar ook kopzorgen in 1B. Beerschot en OHL behaalden de periodetitels en plaatsten zich dus voor de promotiefinale. Het eerste luik werd door Beerschot gewonnen met 1-0, het tweede deel werd door het coronavirus uitgesteld.

Algemene Vergadering van 15 mei

Na veel vijven en zessen leek op 15 mei het doek te vallen over dit bizarre seizoen. Op de Algemene Vergadering van de Pro League werd toen beslist dat de Jupiler Pro League na 29 speeldagen zou worden stopgezet.

 

De belangrijkste gevolgen: Club Brugge werd uitgeroepen tot kampioen, nummer 16 Waasland-Beveren werd veroordeeld tot 1B.

 

Een zakker werd dus aangeduid, een promovendus moest op het veld gevonden worden. OHL en Beerschot werden aangespoord om hun return te spelen, indien niet zou Westerlo (de club met de meeste punten na de reguliere competitie in 1B) de lachende derde zijn. OHL en Beerschot vonden met zondag 2 augustus een speeldatum voor hun terugmatch.

 

Nog een hangijzer: de bekerfinale en de verdeling van de Europese tickets. Club Brugge en Antwerp prikten 1 augustus als tijdstip voor de finale van de beker. Veel later kan niet, aangezien de UEFA op 3 augustus de deelnemers voor de volgende Europese voetbaljaargang moet kennen.

 

Als Antwerp de bekerfinale wint, mag het rechtstreeks naar de Europa League. Verliest het, dan worden het voorrondes en mag Charleroi meteen Europa in.

Croky Cup
Club Brugge
einde
0-1
Antwerp
Challenger Pro League
OH Leuven
einde
1-4
Beerschot

Competitieformat voor 2020-2021

En dan was er nog de formule voor het seizoen 2020-2021.

 

Een seizoen dat al later dan gepland van start kan gaan, dat geraakt kan worden door een mogelijke opflakkering van het coronavirus en dat ook rekening moet houden met een EK in de zomer van 2021.

 

Na eindeloze discussies en schaakzetten kwam een formule van 16 clubs en ingekorte play-offs uit de bus. 1B blijft ook uit 8 clubs bestaan, al werd de promotiefinale geschrapt.

De juridische procedures van Waasland-Beveren

Wie dacht dat het boek na 15 mei dichtgeklapt kon worden, kwam bedrogen uit. Waasland-Beveren probeerde alle juridische opties te benutten, maar leek zijn gram niet te halen.

 

Er leek muziek te zitten in een klacht bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), maar die instantie wuifde de Beverse klacht tegen de degradatie uiteindelijk ietwat verrassend weg.

 

Op de Freethiel keken ze dan maar naar de procedure bij het BAS, maar in het Belgische voetbal leek men er de voorbije dagen weinig tot geen rekening mee te houden dat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport de boel toch nog op stelten zou zetten.

 

Dat gebeurde gisterenavond toch, want het BAS verklaart de beslissing tot degradatie van Waasland-Beveren op de Algemene Vergadering van 15 mei nietig.

 

En dus werd de Pro League in zijn hemd gezet, nota bene een dag na de laatste Algemene Vergadering voor de zomerpauze (waarin alle beslissingen nog eens werden bevestigd) en enkele uren nadat de voetbalkalender voor 2020-2021 was voorgesteld. 

Wat nu?

Op de vraag wat nu mogelijk is, zouden we u graag een antwoord bieden. Alleen kan niemand dat antwoord formuleren.

 

Bij zowat elke potentiële optie zijn er bedenkingen, bezwaren, achterpoortjes, potentiële benadeelden en mogelijke procedures.

1) Kan de 30e speeldag nog afgewerkt worden?

Het BAS zag in het Beverse dossier een "onredelijke" beslissing. 1A werd na 29 speeldagen stopgezet, 1B krijgt wel nog de voorgeschreven promotiefinale.

 

Kunnen we dan niet gewoon de 30e speeldag afhaspelen, waardoor de reguliere competitie volledig in de boeken kan worden geschreven en er dus op het veld en na een sportieve strijd een degradant is?

 

Die optie kwam al meermaals ter sprake de voorbije maanden, ook tijdens de procedure voor de BMA. 

 

Maar al snel groeide het verzet bij veel clubs, die met "ethische, sportieve, economische en juridische" tegenargumenten kwamen aandraven.

 

Enkele voorbeelden: sommige clubs hebben geen sportief belang meer en dat kan een fair verloop belemmeren, clubs zouden enkel spelers mogen inzetten die het voorbije seizoen onder contract lagen en dat kan tot competitievervalsing leiden en dan is er nog de tijdsdruk.

 

De Algemene Vergadering van de Pro League zou over deze piste moeten beslissen, maar de AV moet 15 dagen op voorhand samengeroepen worden.

 

Dan blijft er in juli al heel weinig speelruimte over en bovendien is het in deze tijden hoogst onzeker in welke omstandigheden zulke matchen zouden mogen of kunnen plaatsvinden.

 

Schuif de bekerfinale van 1 augustus, de promotiefinale van 2 augustus en de competitiestart van 8 augustus dan op in de tijd?

 

De UEFA moet op 3 augustus de Europese deelnemers kennen, waardoor de bekerfinale verlaten al geen optie is. De bekerfinale vervroegen? Ook dat zal op verzet stuiten, aangezien de voorbereiding dan (nog) korter wordt. 

2) 1A met 16 clubs?

Vergeet 2019-2020 en begin met dezelfde passagiers aan 2020-2021.

 

In Beveren zullen ze dat wellicht graag horen, want dat zou betekenen dat zij aan boord blijven in de Jupiler Pro League.

 

Maar in andere steden staan ze dan zonder twijfel op hun achterste poten.

 

Bij een nietigverklaring van de competitie verliest Club Brugge zijn titel en OHL en Beerschot kunnen dan niet promoveren.

 

Het logische gevolg: een nieuwe lawine aan procedures.

 

Om nog maar te zwijgen over de imagoschade voor het Belgische voetbal.

3) 1A met 17 clubs?

Laat Waasland-Beveren in 1A overleven en laat OHL en Beerschot uitvechten wie promoveert.

 

Die optie lijkt voor sommige clubs misschien wel verteerbaar, maar zal ook op protest botsen.

 

Het zou betekenen dat er elke week één club vrij is en gunt elke club Waasland-Beveren "zomaar" dat plaatsje in 1A?

4) 1A met 18 clubs?

Laat Waasland-Beveren in 1A overleven en neem OHL en Beerschot samen op in de Jupiler Pro League.

 

Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere probeerde dat plan dinsdag nog te verkopen op de Algemene Vergadering van de Pro League, zonder succes.

 

Ook bij deze formule zijn twistpunten.

 

De reguliere competitie zal langer duren en blijft er dan nog voldoende tijd over voor play-offs?

 

Legt Westerlo (de nummer 1 in 1B na de reguliere competitie) zich hier dan zomaar bij neer?

 

En wat met 1B? Daar komt men in dit geval niet aan 8 clubs.

5) 1A met 20 clubs?

Laat Waasland-Beveren in 1A overleven en hijs OHL, Beerschot, Westerlo én Union aan boord van de Jupiler Pro League. 

 

Ook dat voorstel werd al door Cercle Brugge-preses Vincent Goemaere voorgesteld, maar stierf een stille dood.

 

Vooral de consequenties voor 1B (dat nog slechts 5 profclubs zou tellen) lijken een hinderpaal.

Spoedoverleg bij de Pro League

Het Belgische voetbal heeft zichzelf dus vastgereden in een - op papier - doodlopend steegje.

 

Vanmiddag volgt een spoedzitting van de nieuwe Raad van Bestuur.

 

Maar of er snel een oplossing uit de lucht valt en hoe die dan geboetseerd wordt, is nog maar de vraag.

 

Het gezichtsverlies is alleszins gigantisch.