Michel Wuyts: "Chris Froome had meer geschiedenis dan toekomst bij Ineos"

  Chris Froome won 4 keer de Tour bij zijn Britse werkgever.

  Het nieuws hing wel al een tijdje in de lucht, maar werd vandaag de wereld ingestuurd: Chris Froome (35) en Ineos gaan eind dit jaar uit elkaar, Israël Start-Up Nation verwelkomt de viervoudige Tourwinnaar met open armen. "In het wielrennen is er een gouden wet: een renner die zwaar betaald wordt, mag je geen jaar te lang houden", ziet onze commentator Michel Wuyts.

  Ja, dit is volkomen logisch, al komt het nieuws wel iets sneller dan ik had verwacht.

   

  Ik dacht dat men na de Tour met het nieuws voor de pinnen zou zijn gekomen, maar men wou de geruchtenstroom blijkbaar niet aanwakkeren.

   

  Het valt overigens toe te juichen dat men in de wielersport voor openheid kiest en niet voor het achterbakse. Hopelijk is deze aanpak een voorbeeld voor iedereen die momenteel met onderhandelingen en verschuivingen bezig is.

   

  Maar zoals ik zei: vanuit het standpunt van Ineos is dit volstrekt logisch. In het wielrennen is er een gouden wet: een renner die zwaar betaald wordt, mag je geen jaar te lang houden. 

   

  Ineos legt alle talenten die uitzonderlijke testwaarden halen meteen vast. Die jonge renners worden natuurlijk zwaar betaald. En ondanks het zeer ruime budget kijkt Ineos dan naar de zwaardere lonen, zeker bij de oudere renners.

   

  Dan moet Chris Froome weg, zeker omdat hij meer geschiedenis dan toekomst heeft bij deze ploeg. 

  Ineos legt alle grote talenten meteen vast. Die jonge renners worden natuurlijk zwaar betaald. En ondanks het zeer ruime budget kijkt de ploeg dan naar de zwaardere lonen, zeker bij de oudere renners.

  Michel Wuyts

  "Jaarlijks 4,5 miljoen euro voor iemand die geen garantie kan bieden dat hij dat bedrag waard is"

  Chris Froome is 35 jaar en biedt geen garantie meer op nog eens een Tourzege, zeker niet in 2021.

   

  Hij kan dat kopmanschap niet meer opeisen uit zichzelf. Dan is er maar één solide oplossing: scheiden.

   

  En ook al zal er in de persberichten gepraat worden over sportieve uitdagingen en frisse lucht, natuurlijk gaat het ook over centen.

   

  Ineos is niet meer bereid om jaarlijks nog eens 4,5 miljoen euro te geven aan iemand die geen garantie meer kan bieden dat hij dat geld waard is.

   

  Misschien is hij voor Israël Start-Up Nation dan wel een prestigetransfer, want zij halen hoe dan ook een klinkende naam binnen.

   

  Wereldwijd is hij momenteel na Peter Sagan nog altijd de meest tot de verbeelding sprekende naam. De Israëlische ploeg kan op die weerklank en uitstraling blijven rekenen, maar dan moet Froome wel een winnaar blijven.

  Moet Froome ook in deze Tour het kopmanschap aan Bernal laten?

  "5e zege in de Tour voor Ineos? Kans van 2 op 10"

  Een 5e eindzege in de Tour, dat zie ik niet gebeuren. Niet in het shirt van Israël, tenzij daar nog zware investeringen gebeuren, want deze ploeg is niet sterk genoeg.

   

  Je hebt Dan Martin en Dani Navarro, maar voor de rest moet je met een vergrootglas zoeken naar klimmers op niveau. Daar moet nog een injectie bij.

   

  En ook bij Ineos geef ik hem dit jaar misschien een kans van 2 op 10 in de Tour.

   

  Ik kan me niet voorstellen dat die ploeg zal toelaten dat Froome zal opspelen tegen de andere kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas, zoals hij 2 jaar geleden met Thomas wel deed.

   

  Als iedereen op een normale manier kan starten in de Tour, dan wordt Bernal kopman en wordt Thomas - naar mijn gevoel - de tweede man in de lijn. Dan moet Froome lonken naar een schamel kansje, want je weet maar nooit. 

   

  Let wel: Froome is zeer eigenzinnig en zal natuurlijk prat gaan op zijn geschiedenis. We mogen niet vergeten dat hij 4 keer de Tour, 2 keer de Vuelta en 1 keer de Giro heeft gewonnen. 

   

  Maar ik ben zeker ook benieuwd hoe Ineos zal omgaan met dit nieuwe gegeven en de 3 kopmannen.

   

  Ploegleider Nicolas Portal is overleden en hij was de leidinggevende figuur, iemand die een positieve invloed had op de renners. Wie staat nu op? 

  "Bernal heeft de fakkel overgenomen en dat kun je niet meer omkeren"

  Natuurlijk is die zware val in de Dauphiné van vorig jaar bepalend geweest.

   

  Zonder die smak zou Froome vorig jaar op een 5e Tour gemikt hebben en zou hij geredeneerd hebben dat Ineos schatplichtig aan hem was en ze zouden dat ook nagekomen zijn.

   

  Maar na die val is de exit van Froome alleen maar versneld, ook door de eindzege van Bernal, die de fakkel heeft overgenomen. Dat kun je niet meer omkeren.

   

  Spelletjes in een ploeg zoals met Bernard Hinault en Greg LeMond in de Tour van 1986, met onderlinge aanvallen en barricades, dat gaat nu niet meer.

   

  Dat was pittig en historisch, maar de ploegen zijn nu zo georganiseerd dat er risicoloosheid bestaat.

  Zijn val in de Dauphiné heeft zijn exit bij Ineos alleen maar versneld.

  Michel Wuyts

  "Ongemakkelijk gevoel, kijk maar naar Laurens De Plus"

  Het geeft hoe dan ook een ongemakkelijk gevoel als iemand met naam en faam vertrekt bij een ploeg. Men koestert dan altijd wat argwaan.

   

  Er zijn zelfs ploegen die renners niet meer opstellen als zij het pand verlaten.

   

  Dat lijkt me ook het ware verhaal achter de beslissing van Jumbo-Visma om Laurens De Plus toch niet te laten starten in de Tour.

   

  Sukkelt hij echt met een hardnekkige blessure of weet men dat hij na dit seizoen naar Ineos gaat? Het is hoe dan ook een ongemakkelijke situatie.

  Michel Wuyts