Over RvB Pro League: "Herbevestiging degradatie Waasland-Beveren is plan A"

  Het is ook niet zeker dat de bal weer rolt op 8 augustus, wanneer de eerste match van seizoen 2020-2021 gepland staat.

  Daags na het verdict van het BAS om de degradatie van Waasland-Beveren nietig te verklaren hield de Raad van Bestuur van de Pro League een spoedvideovergadering. De Pro League besliste nog niets en communiceerde ook niet inhoudelijk, maar Sporza-journalist Bert Sterckx kon toch al deels achterhalen aan welke oplossingen de Pro League denkt voor deze chaos.

  Vanmiddag voor de spoedzitting vertelde Sterckx in Het Journaal al dat de Pro League na zijn vorige algemene vergadering van dinsdag bij de uitgang van het labyrint dacht te zijn: "Maar ze zitten weer bij de ingang."

   

  Hoe de Pro League daar een uitweg uit denkt te vinden? Maandag is er een nieuwe Raad van Bestuur en tegen dan moet er een plan zijn. Het opvallende is dat plan A gewoon eigenlijk een herbevestiging is van de degradatie van Waasland-Beveren.

   

  De juristen van de Pro League hebben de uitspraak van het BAS bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat dat kan als ze alles wat beter formuleren en motiveren. Het gaat om de volgende passage:  er is geen redelijke verantwoording voor het verschil in behandeling tussen 1A en 1B. Met andere woorden: waarom in de ene competitie wel nog voetballen en in de andere niet?

   

  Rondvraag bij juristen leert ons dat dat een gevaarlijk spelletje is, een achterpoortje. Bepaalde clubs die daar nadeel van zouden ondervinden, zullen meteen weer in actie schieten.

   

  Daarom onderzoeken de juristen van de Pro League ook nog een keer de andere modellen met 17, 18 of misschien wel 20 clubs om zo te bekijken welk model uiteindelijk de minste weerstand zou ondervinden. 

  De juristen van de Pro League hebben de uitspraak van het BAS bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een herbevestiging kan als ze alles wat beter formuleren en motiveren.

  Bert Sterckx

  Geen volledige zekerheid dat bal op 8 augustus weer rolt

  Dat plan moet er tegen maandag liggen. De Raad van Bestuur moet dat goedkeuren, dan kan het naar de Algemene Vergadering, die ten vroegste op 23 juli kan gehouden worden. Tenzij alle profclubs het erover eens geraken om dat op een vroeger moment te doen.

   

  Op die vergadering moet er dan een akkoord gevonden worden, of over de degradatie van Waasland-Beveren, of over een nieuw competitiemodel. Als dat niet lukt, is er een levensgroot probleem. Dan dreigt competitie-uitstel en nog groter gezichtsverlies. Dat willen ze koste wat kost vermijden, ook al om de nieuwe mediarechtenhouder niet meteen teleur te stellen.

   

  Om nu concreet te antwoorden op de vraag of er 100 procent zekerheid is dat de bal weer rolt op 8 augustus, daar moet ik helaas neen op antwoorden.   

    

  Bert Sterckx