Overkoepelend supportersorgaan over aftrapuren: "Middenvinger naar fans"

  Belgian Supporters-voorzitter Eddy Janssis.

  Belgian Supporters, de overkoepelende federatie van supportersverenigingen, is niet te spreken over de tijdslots die Eleven Sports en de Pro League zijn overeengekomen voor de competitiewedstrijden in 1A. "De Pro League steekt een middenvinger op naar zijn belangrijkste stakeholder, namelijk de voetbalfans", zegt Eddy Janssis, voorzitter van Belgian Supporters.

  In het nieuwe mediacontract voorziet rechtenhouder Eleven Sports op zaterdag- en zondagnamiddag een extra tijdslot, zodat er geen overlapping meer is tussen de 1A-wedstrijden. Maar bij de voetbalsupporters is er maar weinig begrip voor die keuze.

   

  "De nieuwe regeling over aftraptijden slaat elke voetbalsupporter met verstomming", weet Eddy Janssis. "Na de eerste geruchten over de maximale spreiding van de matchen hield Belgian Supporters een bevraging bij de Belgische voetbalsupporters. De resultaten daarvan werden met Pro League en Eleven Sports gedeeld op een overlegmoment in april."

   

  "Uit die enquête bleek dat de aftraptijden het grootste pijnpunt was in de mediarechtendeal. Supporters combineren hun passie voor voetbal immers ook met werkuren, hun gezinsleden en veel supporters beoefenen ook zelf sport. Een verplaatsing organiseren kost veel geld en moeite aan elke supportersclub. Wanneer wedstrijden nu op de meest bizarre momenten gespeeld worden, dreigt het faillissement voor veel supportersverenigingen."

  Schijnbaar wil men het Belgische voetbal competitief houden, maar dit zal alvast niet lukken wanneer men supporters uit het stadion weert.

  Eddy Janssis van Belgian Supporters

  "Zowel in het betaald voetbal, maar zeker ook in het amateurvoetbal, dreigt deze regeling het volledige supportersleven naar de televisie te verbannen. Dit tast niet enkel het hart van ons voetbal aan, maar het zet ook de financiële levensvatbaarheid van voetbalclubs uit het amateurvoetbal zwaar onder druk", meent Janssis.

   

  "Schijnbaar wil men het Belgische voetbal competitief houden, maar dit zal alvast niet lukken wanneer men supporters uit het stadion weert. De Belgische voetbalsupporters zijn verbouwereerd over deze regeling. Voetbalclubs, de Pro League én hun sponsors steken hiermee een middenvinger op naar hun belangrijkste stakeholder, namelijk de fans."